Kastelentocht door de achterdeur

24 februari 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - Steeds vaker wordt Tony Lith, voorzitter van de werkgroep Kastelentocht, aangesproken over de komende editie van het Doornse evenement. Mensen vrezen dat de 46e tocht met de paarden en koetsen niet door kan gaan. De reden: het asfalt in het park van Huis Doorn is vervangen door een halfverharde weg, waardoor zwaar verkeer en ook een aantal aanspanningen niet over de paden mogen rijden. Maar geen paniek, Lith verzekert dat er ook aanstaande augustus een Kastelentocht zal zijn. ,,We willen dit evenement niet stuk laten gaan.”

Lith: ‘We laten dit evenement niet stuk gaan’

door Paul Nolens

Afgelopen najaar zijn de geasfalteerde wegen in het park van Huis Doorn vervangen door ‘historisch verantwoorde’ halfverharde paden. De eigenaar van het Doornse kasteel, de Rijksgebouwendienst, wilde met deze ingreep de historische waarde van het hele terrein opwaarderen. Deze, op het oog, kleine aanpassing, blijkt voor de evenementen op het terrein grote gevolgen te hebben. Lith: ,,De onrust begon toen duidelijk werd dat de Countryfair dit jaar niet doorgaat. Als reden werd opgegeven dat de leveranciers van dit evenement het terrein niet meer op kunnen, vanwege de nieuwe paden. Op deze halfverharde wegen mogen voertuigen boven de 5 ton niet rijden. Een willekeurige leverancier rijdt met zwaarder verkeer. Ik werd de laatste tijd steeds vaker gebeld met de vraag of de Kastelentocht wél door kan gaan. Onze aanspanningen zijn soms al zwaarder dan 5 ton, denk aan een postkoets. En ook onze leveranciers rijden in grote, zware vrachtwagens. We hebben dus wel degelijk een probleem. Maar we annuleren de Kastelentocht niet. We zijn met Huis Doorn in overleg om tot een oplossing te komen.”

Als oplossing zou de organisatie stalen of plastic platen over de nieuwe paden kunnen leggen. ,,Maar dat werkt voor de Kastelentocht niet. Stalen platen zijn onbruikbaar omdat de paarden hoefijzers hebben, staal op staal is te glad. En over plastic platen durven de paarden niet heen te lopen. We kunnen wel zand over de platen heen gooien, maar dan moeten we zo ontzettend veel zand hebben, dat deze optie onhaalbaar is. Bovendien krijgen we dat zand daar nooit meer goed weg”, aldus een bezorgde voorzitter. De organisatie van het traditionele evenement geeft het niet zomaar op. Lith legt uit wat de meest voor de hand liggende oplossing is. ,,Het evenement wordt waarschijnlijk verplaatst naar de achterweide, aan de zijde van de Achterweg. Daar is ook een ingang tot een groot veld, waar we prima terecht kunnen. Natuurlijk is het doodzonde dat we dan niet meer door het Poortgebouw kunnen rijden, dat is een jaarlijks hoogtepunt. De hele entourage krijgt een douw. Voor het publiek wordt het minder fraai.”

Lith zet vraagtekens bij de beslissing van de Rijksgebouwendienst om de paden rond Huis Doorn aan te passen. ,,De enige manier voor Huis Doorn om geld in het laatje te brengen, is het verhuren van het terrein voor evenementen. Door de nieuwe paden wordt dat bijna onmogelijk. Het is dus een zorgelijke ontwikkeling voor de toekomst van veel Doornse evenementen.”

Volgens Eymert-Jan Goossens, directeur van Huis Doorn, zal het niet zo’n vaart lopen. Hij is juist blij met de nieuwe paden in het park. ,,Er moest echt iets gebeuren, de gaten zaten op sommige plekken in de weg. Het is nu enorm verbeterd. We zijn het hele jaar een museum en maar één dag gastheer van de Kastelentocht, dat hebben we wel meegenomen in de afweging, toen de nieuwe paden werden aangelegd. De evenementen blijven echt bij Huis Doorn, dat laten we niet doodbloeden. Natuurlijk weten wij dat de nieuwe ondergrond consequenties heeft, maar er zijn voldoende mogelijkheden om alles door te laten gaan.”

advertentie
advertentie