Onderzoek naar asbest Hoog Moersbergen

24 februari 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN – Flatwoningen in de wijk Hoog Moersbergen zijn deze week onderzocht op de aanwezigheid van asbest. Ook de bergingen en garages onderin het gebouw werden daarbij geïnspecteerd.

Volgens flatbewoners zouden vooral de afvoerleidingen asbestverdacht zijn. Ook zouden brandpreventieplaten onder de moederhaarden van cv-installaties asbest bevatten. Verhuurder Heuvelrug Wonen denkt, dat er voor de bewoners van de 30 flatwoningen geen reden tot ongerustheid is. ,,We doen dit onderzoek juist omdat we niet willen dat huurders zich zorgen maken”, zegt manager Pim Kamp.

Volgens Heuvelrug Wonen worden er bij inventarisaties slechts zelden asbesthoudende materialen aangetroffen, die een direct gevaar voor de gezondheid vormen. ,,Toch willen we geen enkel risico lopen”, aldus Kamp.

Een gespecialiseerd asbestbedrijf uit het Gelderse Oldebroek heeft de inventarisatie uitgevoerd en brengt nu de eventuele gezondheidsrisico’s in kaart. Kamp verzekert dat Heuvelrug Wonen daarna de maatregelen treft die nodig zijn.

Losse asbestvezels zijn onzichtbaar voor het blote oog, maar het inademen kan longkanker en andere ziekten veroorzaken. Losse vezels komen echter alleen vrij, als het asbesthoudende materiaal wordt beschadigd door zagen, boren of afbreken. De meeste asbestziekten openbaren zich pas tientallen jaren nadat de blootstelling plaatsgevonden. Tot het landelijke verbod in 1993 werd in veel woningen asbest toegepast. Later dit jaar wil Heuvelrug Wonen alle huurwoningen die voor 1992 zijn gebouwd op asbest onderzoeken.

advertentie
advertentie