Lustrumfestiviteiten Open Atelier in het voorjaar

17 februari 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN – Het Open Atelier viert samen met moederorganisatie SkiAm haar tienjarig bestaan. Het Atelier doet dit met een beeldententoonstelling in de tuin van het kasteel, een expositie op diverse locaties in het dorp en een kleurwedstrijd voor alle kinderen op de basisscholen in het dorp. Als klap op de vuurpijl worden de rotondes tijdelijk opgesierd met kunstwerken.

door Marleen Rikkengaa

Een grote expositie van schilderijen, tekeningen en keramiek in onder andere Buitenlust, La Baronne, de bibliotheek en de apotheek is een van de lustrumactiviteiten. Docenten, cursisten en alle andere kunstzinnige mensen kunnen hun werk inleveren op 25 maart van 14.00 tot 17.00 uur in de bibliotheek. Een commissie zoekt de werken uit die geschikt zijn voor de expositie. Op 2 april wordt de expositie geopend in Buitenlust en de kunstwerken blijven te bezichtigen tot 4 juni. Mensen die hun werk in willen leveren kunnen zich aanmelden op de website van de SkiAm.

Daarnaast heeft het Open Atelier een kleurwedstrijd voor alle basisschoolkinderen georganiseerd. Janneke Brouwer, een van de coördinatoren van het Open Atelier vertelt enthousiast: ,,Het thema is herleven, de kinderen hebben hiervoor een kleurplaat van een Phoenix gekregen. In twee leeftijdscategorieën worden de kleurplaten beoordeeld en in beide categorieën krijgen de makers van de drie mooiste werken een prijs.” De prijzen worden uitgereikt op de open dag van het Atelier op 28 mei.

De expositie in de tuin van het kasteel wordt op 25 juni geopend. Het thema herleven wordt in keramiek uitgebeeld. Diverse kunstenaars, zoals Nicolaas van Os, hebben hun medewerking toegezegd. Verder zullen docenten en cursisten van het Open Atelier hun werk in de tuin exposeren.

Leerlingen van de drie basisscholen maken keramische kunstwerken. De kunstwerken komen op de drie rotondes op de N225 te staan. De kunstwerken beelden drie verschillende stadia van een festiviteit uit: voorpret, feest en polonaise. Op 14 mei zal een aantal kinderen deze expositie op de rotonde bij de kruising met de Koenestraat openen. ,,Het is niet de opzet om de kunstwerken definitief op de rotondes te plaatsen”, zo vertelt SkiAm voorzitter Jaap van Dijke, ,,maar als de gemeente wil dat ze permanent blijven is dat geen probleem.

Het Open Atelier wil met de lustrumactiviteiten laten zien dat ze er voor alle Amerongers zijn. ,,Iedereen kan bij het Atelier zijn of haar creativiteit ontwikkelen”, besluit Janneke Brouwer.

advertentie
advertentie