Leersumer Robert Hin moet deel woning afbreken

17 februari 2011 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Robert Hin moet vier slaapkamers, vier badkamers, vier toiletten en vier keukens uit zijn woning breken. Ook de serre zal moeten wijken. De gemeente heeft besloten de uitspraak van de Raad van State op te volgen en te handhaven bij de Leersumer, die woont aan de MC Verloopweg 76. ,,We gaan voor een eerlijk en rechtvaardig handhavingsbeleid”, aldus burgemeester Frits Naafs.

Hin bouwde zijn villa aan de MC Verloopweg in 2005 in afwijking van de bouwvergunning. De voormalige gemeente Leersum legaliseerde de afwijkingen, door Hin alsnog een vergunning te verlenen. En dat had niet mogen gebeuren.

Naafs: ,,Dat heeft de gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug in 2008 teruggedraaid. Dat kan, als de verleende vergunning in strijd is met het bestemmingsplan. Die vergunning had de gemeente Leersum nooit mogen verlenen.”

Vanaf 2008 heeft de Leersumer meerdere keren voor de rechter gestaan om zijn woning te legaliseren, maar steeds werd hij in het ongelijk gesteld. Resultaat van het besluit is dat Hin nu moet slopen. Voor Naafs is het een uitgemaakte zaak. ,,De Raad van State is een onafhankelijk rechtsorgaan. De uitspraak is glashelder. Wij kunnen dus niet anders dan handhaven. We hebben gekozen voor een onomkeerbare oplossing. Het is pijnlijk voor de familie Hin dat ze dat ze vier slaapkamers, vier badkamers, vier toiletten en vier keukens moeten verwijderen uit hun kelder, maar het is niet anders.” Hin had deze faciliteiten in zijn kelder omdat hij er een Bed and Breakfast runde. Maar ook dat wil de gemeente niet. Als Hin zijn kelder leegmaakt, en de serre verwijdert, is de woning teruggebracht naar de maximale omvang van 600 m3.

De villabewoner heeft twaalf weken de tijd om zijn woning aan te passen. Doet hij dit niet, dan betaalt hij een dwangsom van € 8000,- per week, tot een maximum van € 80.000,-. Als Hin de dwangsom volledig betaalt, betekent dit niet dat hij huidige situatie kan handhaven. De gemeente kan dan weer een dwangsom opleggen of overgaan tot bestuursdwang. Als de gemeente de werkzaamheden zelf moet uitvoeren, zijn de kosten voor Hin.

Frits Naafs wil deze zaak niet als voorbeeld, waarschuwing of testcase zien. De burgemeester is klaar met de ‘zaak Hin’. ,,Dit is het resultaat van jaren voor de rechter. Het is ook een keer klaar.” Toch geeft de burgemeester aan dat er in de nabije toekomst meer van dit soort besluiten genomen zullen worden. ,,Handhaving had in de oude gemeentes geen prioriteit. We moeten dus van ver komen. Maar wij gaan wel handhavend optreden.”

Robert Hin zegt het besluit met zijn juristen te gaan bestuderen en daarna te reageren op deze stap van de gemeente. ,,Maar daarop vooruitlopend wil ik zeggen dat de gemeente de suggestie wekt dat wij illegaal gebouwd hebben. Dat is niet waar. Wij hebben twee vergunningen voor de bouw van de woning gekregen. Zoals het huis er nu al jaren staat, is goedgekeurd door de gemeente. De rechtbank in Utrecht heeft indertijd geoordeeld dat de gemeente procedurele fouten heeft gemaakt met betrekking tot de tweede bouwvergunning. Toen is besloten een artikel 19 procedure te starten om het huis te legaliseren. Desondanks heeft de gemeenteraad geweigerd een vrijstellingsprocedure te voeren.”

advertentie
advertentie