Inspiratie op de Heuvelrug

17 februari 2011 om 00:00 Achtergrond

HEUVELRUG - Een sessie op de hei is vaak een sessie in het bos. Waar kan dat beter dan tussen de bomen van de Utrechtse Heuvelrug? De conferentiecentra van de Heuvelrug zijn populair en trekken duizenden bezoekers uit het hele land. Die snuiven frisse boslucht binnen en laden de mentale accu op. Maar ze komen vooral om inspiratie op te doen bij conferenties, workshops en cursussen. Nieuwsblad De Kaap gaat op onderzoek uit.

Het leiderschap van zenmeester Willigis Jäger

door Michiel Schaaij

,,We zijn niet alleen de golf, maar ook de oceaan”. Je kon een speld horen vallen, toen monnik en zenmeester Willigis Jäger zijn woorden uitsprak. Op een grijze winterochtend waren vooral zakelijke bezoekers naar het Doornse conferentiecentrum Zonheuvel gekomen.

Spiritualiteit is al lang niet meer voorbehouden aan zweverige types in bewierookte bovenzaaltjes. In de J.F. Bordewijkzaal moesten op het laatste moment nog stoelen worden bijgeplaatst, voor Jägers lezing over Wijs Leiderschap. De Duitse benedictijn is inmiddels 85 jaar en hoewel zijn geest ongebroken is, maakte zijn lichaam een fragiele en breekbare indruk. ,,Misschien is dit wel mijn laatste optreden”, voorspelde hij kuchend. Om er met een glimlach aan toe te voegen: ,,God zegt: houd nu eindelijk eens je mond, nu is het genoeg geweest!”. Maar als Jäger er het zwijgen toe doet, is hij eigenlijk precies waar hij wil zijn. Want alleen door stil te zijn, vindt een mens wijsheid.

In zijn toespraken en boeken legt Jäger het verband tussen christendom, boeddhisme en wetenschap. Daarmee spreekt de hoogbejaarde kloosterling mensen met een uiteenlopende levenswandel aan. Hij kreeg het daarover aan de stok met de voormalige kardinaal en huidige paus Joseph Ratzinger, die hem begin deze eeuw een spreek- en schrijfverbod oplegde. Jäger liet zich niet van de wijs brengen en opvallend genoeg vindt zijn boodschap nu ook weerklank in de zakenwereld.

Oosterse spiritualiteit krijgt meer voet aan de grond in organisaties en bedrijfsleven, bevestigde een bezoeker uit Amsterdam. Zelf is de 39-jarige consultant al wat langer in zenboeddhisme geïnteresseerd. Toen de geboorte van hun dochtertje zich aankondigde, was haar naam snel gevonden: Zenna. Op de stoelenrij voor hem, vertelde een middelbare Haagse zakenman hoe hij spiritualiteit in zijn werk wil integreren. Zijn jonge buurvrouw was vanuit Almere naar Doorn gekomen en praatte enthousiast over een cursus Mindfulness voor managers.

Zo vonden veel bezoekers zichzelf en elkaar terug in Jägers filosofie van verbondenheid. We worden geleefd, voelen ons soms opgejaagd en we zijn vergeten waar de uitknop zit. Maar volgens de zenmeester leven we in een egotunnel, waarmee we onze mogelijkheden beperken. ,,Het ego heeft een functie, maar mag niet de overhand krijgen”, zei Jäger. Hij pleitte daarom voor wijsheid van binnenuit. We zijn verslaafd aan het denken, maar met denken valt niet alles te begrijpen. ,,We zijn veel meer dan ons verstand”, aldus de monnik. ,,Maar nu houd ik op, ik heb niets meer te zeggen.” Onzeker en enigszins wankelend bewoog Jäger zich terug naar zijn stoel in de zaal.

advertentie
advertentie