Albayrak komt op het matje

10 februari 2011 om 00:00 Voorpagina

HEUVELRUG – Als directeur Nurten Albayrak van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (Coa) vandaag naar het Doornse cultuurhuis komt, wacht haar een indringend gesprek met burgemeester Frits Naafs en wethouder Elisabeth van Oostrum. De schrik over het onderzoeksrapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg zit er in de Utrechtse Heuvelrug flink in.

Politieke partijen verbijsterd over onderzoek AZC

door Michiel Schaaij

Vorige week concludeerde de inspectie dat de medische zorg in het asielzoekerscentrum Leersum structurele tekortkomingen kent. De inspectie keerde zich vooral tegen het terreinverbod, dat de locatiemanager van het AZC aan de huisarts heeft opgelegd. Bovendien is de taakverdeling tussen de huisarts en de praktijkondersteuners van het Gezondheidscentrum Asielzoekers niet goed geregeld, zegt de inspectie. Aan die kritiek verbindt de Heuvelrugpolitiek de nodige consequenties, zo bleek maandagavond.

Burgemeester en wethouders lijken voorlopig niet van zins om een uitbreiding van het AZC toe te staan. Alle medewerking aan die vergroting was al opgeschort, nadat een Somalische asielzoekster op 27 juni vorig jaar op een matrasje in de gang van het AZC overleed. In de commissie Samenleving van de gemeenteraad gooiden de bevindingen van de inspectie olie op het vuur. Dianne van Wijnen (ChristenUnie) liet de affaire op de agenda plaatsen en noemde de gang van zaken belabberd. ,,De conclusies van het rapport zijn duidelijk: er is van alles mis met de gezondheidszorg in AZC Leersum”, aldus Van Wijnen. ,,De situatie is niet verantwoord. Wat gaan we daaraan doen?” wilde ze van de wethouder weten.

Ad Schiedon (SP) was stil geworden van de uitkomsten van het onderzoek. ,,Een arts wordt de toegang tot het AZC terrein ontzegd, daar heb ik geen woorden voor”, zei hij. ,,Bewoners van het asielzoekerscentrum zijn inwoners van de Utrechtse Heuvelrug en hebben recht op huisartsenzorg”, vindt Schiedon. Fractieleider Lysbeth van Valkenburg (VVD) zei het daar hartgrondig mee eens te zijn. ,,Ik ben verbijsterd over het terreinverbod. Het kan toch niet waar zijn dat een huisarts wordt geweigerd. Volgens mij zitten daar mensen met een iets te groot ego”, aldus Van Valkenburg.

De wethouder liet weten, dat het Coa alleen het basisdeel van de begrafenis van de Somalische vrouw heeft betaald en de gemeente de extra kosten voor haar rekening heeft genomen.

Vandaag bespreekt Van Oostrum concrete verbeteringen in de medische zorg met Albayrak. ,,Hoewel we geen medische bevoegdheden op het AZC hebben, voelen we ons wel verantwoordelijk”, zei Van Oostrum. Ze beloofde om de gemeenteraad schriftelijk over het gesprek en over de standpunten van het college in te lichten.

advertentie
advertentie