15 jaar ‘Vrienden Schermerij’

10 februari 2011 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Woonzorgcomplex ‘De Schermerij’ staat alweer bijna vijftien jaar in het centrum van Leersum. Het was de opvolger van ‘De Keihof’ aan de Kwartellaan. Toen de naam van de nieuwbouw nog niet bekend was werd er al onderzocht of er een stichting in het leven moest worden geroepen, die het verblijf in de nieuwe locatie wat aangenamer zou moeten maken. Wim Brocken, één van de initiatiefnemers, kijkt terug, maar blikt ook vooruit.

‘We willen het wat aangenamer maken’

door Jan Meijer

Wim Brocken begint met: ,,Ik was het niet alleen. Janny Kanaar, Bert Wijnen, Johan Elenbaas en Van der Weide - als ik namen vergeet, hoop ik dat het mij wordt vergeven - waren ook pioniers bij de oprichting. Op 16 november 1995 besloten we tot de oprichting van ‘De Vrienden van De Keihof’ - bij gebrek aan een nieuwe naam - en op 16 februari 2011 werd de stichting officieel. We hadden tot doel de gaten op te vullen die ‘De Schermerij’, later ‘De Rijswaarden’ en momenteel Quarijn noodgedwongen moesten laten vallen omdat hun budgetten ontoereikend waren. Zo hebben we in de loop der jaren gezorgd dat er tuinmeubelen, parasols, een geluidsinstallatie en een - inmiddels weer verdwenen - vijver kwamen. Ook organiseren we tweemaal per jaar een uitje: de bloesemtocht en een herfstrit. Met Pasen en Kerstmis zorgen we voor een attentie voor de bewoners.’’ Maar ook de kerstboom in het atrium staat er dankzij ‘De Vrienden’, die ook de koren sponsoren die er optreden en aan bijdrage leveren voor de grote-letter-boeken van de Z.O.U.T.-bibliotheek. En als bewoners wensen hebben kunnen ze die kenbaar maken via de cliëntenraad of bij de activiteitenbegeleidster.

Verjaardagscadeau

Het zal duidelijk zijn dat er voor die activiteiten geld nodig is. Brocken: ,,We krijgen soms bijdragen van culturele instellingen, van Kiwanis, van de Rabobank en van de diaconie van de Hervormde Kerk. Maar even belangrijk is de bijdrage van onze donateurs van ‘De Vrienden’. En juist die groep is in de loop der jaren kleiner geworden, Het waren er 230, het zijn er nog 180. En wat zou een mooier verjaardagscadeau zijn dan dat dat aantal weer gaat groeien. Ik doe een oproep aan de huidige, maar ook aan de toekomstige bewoners om toe te treden tot ‘De Vrienden’. Het is echt nodig, want het is te verwachten dat als gevolg van de maatschappelijke ontwikkelingen de budgetten van Quarijn steeds krapper worden. Zij moeten steeds meer taken uitvoeren en hebbe daarvoor steeds minder geld beschikbaar. En dus zullen we in de toekomst nog vaker moeten bijspringen om de leefbaarheid op het gewenste niveau te houden.’’

Bijdragen

Onder het motto ‘hoe meer donateurs, hoe meer armslag’ roept Wim Brocken iedereen op om donateur te worden van ‘De Stichting Vrienden van De Schermerij’. Dat kan door een bijdrage over te maken op ING-banknummer 7403537 of Rabobanknummer 158713885 ten name van Stichting Vrienden van De Schermerij. Het richtbedrag is € 15,-. Meer mag vanzelfsprekend ook, maar een kleiner bedrag is eveneens welkom.

advertentie
advertentie