Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

De Binder: er moet geld bij

27 januari 2011 om 00:00 Voorpagina

LEERSUM – De organisatorische problemen rond De Binder gaan de gemeente geld kosten. Het college trekt € 40.000 uit om het Leersumse cultuurhuis de komende vier maanden draaiend te houden. Daarnaast is extra geld nodig om de exploitatie en het beheer tot het einde van dit jaar zeker te stellen.

Samenwerking en exploitatie struikelpunten

door Michiel Schaaij

Wethouder van financiën Bert Homan (VVD) denkt de dekking binnen de huidige begroting te kunnen vinden en het college werkt aan een raadsvoorstel. Zijn collega Elisabeth van Oostrum (D66) baalt van de huidige gang van zaken. Ze vindt het eigenlijk onwenselijk, dat de gemeente het beheer en de exploitatie van De Binder voor haar rekening neemt. ,,Dat is kostbaar en behoort niet tot onze kerntaken”, aldus de wethouder.

Maar ze ziet ook positieve ontwikkelingen in het Leersumse cultuurhuis. Met gemiddeld 165 bezoekers per voorstelling is het theaterprogramma succesvol. Het optreden van Paulien Cornelisse was met 300 betalende toeschouwers zelfs uitverkocht.

Volgens Van Oostrum is er in Leersum meer animo voor het theateraanbod dan in Doorn. Verder wijst ze erop dat alle cultuurhuizen in de provincie met problemen te kampen hebben. Goede samenwerking en gezonde financiële exploitatie blijken vaak struikelpunten. De instanties die in de cultuurhuizen zijn gevestigd, kiezen te vaak voor een afwachtende houding. De organisatiestructuur is onduidelijk is en daarom voelt niemand zich verantwoordelijk, denkt Van Oostrum. Ook de provincie Utrecht, die eerder bouwsubsidies verleende, is niet tevreden met het reilen en zeilen in de cultuurhuizen en start nog dit jaar met een onderzoek. Het Heuvelrugcollege heeft inmiddels een notitie over de financiële aansturing aangekondigd. ,,Wij willen maximaal maatschappelijk rendement uit onze prachtige maar dure cultuurhuizen”, aldus Van Oostrum. Ze ziet De Binder het liefst kostendekkend worden, maar gaat eerst bekijken of dat wel een reëel uitgangspunt is.

advertentie
advertentie