Marloes van Eck
Marloes van Eck QuaRIjn

Kleine wondertjes tijdens het revalideren

22 maart 2018 om 15:58 lokaal Deel je nieuws

Revalideren is een traject waar veel bij komt kijken. Het traject bestaat uit zorg,  behandelingen en therapieën. Het doel is om beter te worden en naar huis te gaan. Het is bijvoorbeeld opnieuw leren en weer kunnen omgaan met de nieuwe situatie. 

De wereld op z’n kop
Op de revalidatieafdeling behandel ik als fysiotherapeut veel cliënten die een beroerte hebben gehad. Een beroerte gaat gepaard met uitval van een arm of been of niet meer kunnen praten. Je bent gezond en plotseling verander je in een persoon in een rolstoel die niks meer kan. Voor de cliënt zelf en familie is het behoorlijk schrikken. Er rijzen allerlei vragen als: ‘Kan ik straks weer lopen? Kan ik naar huis en voor mijzelf zorgen? Hoe lang duurt het voordat het beter gaat?’ Allemaal vragen waar eerst geen antwoord op is. En dat is soms moeilijk. De wereld van de cliënt staat op z’n kop.

Hoop
Ik vind het een voorrecht om oudere cliënten te mogen behandelen. De revalidatie gaat bij deze doelgroep vaak heel langzaam. Vaak is vermoeidheid een groot probleem. Ook zijn de cliënten vaak laag belastbaar. Revalidanten willen vooruitgang zien, maar de weg is soms lang en het geduld is er soms niet. Maar gaandeweg zijn er kleine wondertjes. De vermoeidheid wordt minder, er komt functie terug in het been of mensen kunnen zichzelf weer wassen en kleden. Eindelijk, het lichaam is zich aan het herstellen! Dan is er weer hoop. Als therapeut kun je je doelen weer aanpassen en uitdagender maken. Niet is zo mooi als cliënten die samen met jou hun eerste stappen zetten. Daar doe ik het voor als fysiotherapeut.

Trots
Een tijd terug zei Meneer B. tegen mij: ‘Als ik naar huis ga, dan ga ik lopend door de voordeur naar buiten en dat wil ik samen met jou doen’. Toen de dag was aangebroken om naar huis te gaan, stond de familie klaar om te filmen. Meneer B. liep samen met mij zo trots als een ‘pauw met een hulpmiddel’ het Zonnehuis uit. Dat was een heel bijzonder moment.

Revalideren is meer dan alleen fysiotherapie, er is een heel behandelteam bij betrokken voor de best mogelijk zorg en behandeling. En ik ben er trots op dat ik hier deel van uit maak.

Marloes van Eck
Fysiotherapeut bij het Zonnehuis van QuaRijn

advertentie
advertentie