‘Jong en oud mogen samen reizen in het busje’

20 januari 2011 om 00:00 Achtergrond

HEUVELRUG – Wie niet rijk is, moet slim zijn. Wethouder Elisabeth van Oostrum wil flink bezuinigen op het relatief dure leerlingenvervoer. Maar door die ritten te combineren met het vervoer van ouderen en gehandicapten, kan mogelijk ook geld worden bespaard.

door Michiel Schaaij

Voor senioren en Heuvelruggers met een beperking bieden het openbaar vervoer en de regiotaxi niet altijd een ideale oplossing. Sommige zorginstellingen regelen daarom vervoer op maat. Met touringcars en rolstoelbussen wordt voorkomen, dat ouderen en gehandicapten in een isolement raken. Zo vormen de touringcar van Bartiméus en de rolstoelbus van manege Lis Hartel een bekende verschijning in het straatbeeld van de Utrechtse Heuvelrug. Om alle niet-commerciële vervoersconcepten in kaart te brengen, liet het college een onderzoek uitvoeren.

De uitkomst was nogal teleurstellend, want het aantal alternatieve vervoersconcepten bleek beperkt. Bovendien zijn er maar weinig mogelijkheden om de initiatieven te bundelen. Er moet eerst maar eens vervolgonderzoek naar de vervoersbehoefte komen, zo valt te lezen in de brief aan de gemeenteraad.

Volgens het college is goed vervoer belangrijk om ouderen en gehandicapten volwaardig aan de samenleving te laten deelnemen. Nader onderzoek moet de behoefte voor alle dorpen nauwkeurig in beeld brengen. De uitkomsten zullen nog wel even op zich laten wachten, want het college wil de kwestie meenemen in de ontwikkeling van de woonservicegebieden. Voor de kortere termijn richt wethouder Elisabeth van Oostrum haar pijlen op een mogelijke combinatie met het leerlingenvervoer. De bezuinigingen daarop zijn nog niet van tafel. Afgelopen najaar blokkeerde de politiek een verdere behandeling van Van Oostrums ombuigingsplan. Maar commissielid Dianne van Wijnen (Christen Unie) wist via Twitter te melden, dat de wethouder deze maand met schoolhoofden gaat praten over alternatieve bezuinigingen op het leerlingenvervoer.

advertentie
advertentie