Kijk op Cultuur: Cocky Kok wint Haiku-wedstrijd

20 januari 2011 om 00:00 Cultuur

In de column van 16 december werd u uitgedaagd een Haiku te schrijven op de bijgeplaatste winterfoto. Dit alles naar aanleiding van de verschijning van de mooie brochure van de Open Ateliers in Amerongen. Daar gaat namelijk in april een cursus Haiku schrijven van start. Onverwacht kwam er een grote respons op de oproep in deze column; zo groot dat wij besloten enkele Haiku-kenners te vragen het beste gedicht te kiezen.

door Nicole van der Schaaf

Geen jury zonder voorschriften natuurlijk, want het ging niet zomaar om de beste Haiku. Het gedicht moest in woord en sfeer raakvlakken hebben met de fraaie foto. Overigens vroeg men waar deze foto gemaakt was en óf het wel een bos op de Heuvelrug betrof. Ik kan iedereen geruststellen: het is een besneeuwd bospad op het landgoed Stameren in Maarn en de foto is gemaakt in 2009. Unaniem koos de jury voor de Haiku van Cocky Kok uit Leersum. Haar Haiku luidt als volgt:

-Wit roerloos sprookje

het bos houdt haar adem in:

een tak steekt over…

De jury vond deze Haiku zeer toegeschreven naar de foto, heel beeldend en voorzien van een goede interpunctie. In het ‘Wit roerloos sprookje’ geeft de winnaar bovendien het jaargetijde aan en bij het gebruik van de twee werkwoorden is er een gereserveerd voor de tak die ‘oversteekt’. Een welverdiende eerste vermelding gaat dus naar Leersum. Eervolle vermeldingen waren er voor de inzendingen van Henriëtte Smeitink- van Zeggelen, Pieta Deutekom- Houtstra, Dick Uitbeijerse en Paul Mercken.

Voorschriften

Het schrijven van een Haiku moet eigenlijk voldoen aan een bepaald stramien, dat is al in de 17de eeuw uitgedacht door de Japanse Zen-Boeddhist Bashõ. In de loop der eeuwen heeft menig dichter natuurlijk zijn vorm en voorschriften aangepast aan haar of zijn talent. Maar in feite moeten de drie regels van de Haiku in één ademtocht worden uitgesproken en de verrassing, in feite de essentie van de inhoud, moet in de laatste regel tot uitdrukking komen. Haiku moet je ook tweemaal achtereen voorlezen, heel rustig om het beeldend effect niet verloren te laten gaan.

Het ontstaan van de Haiku is voorafgegaan door het ‘kettingvers’, een dichtvorm die aan het Japanse hof ontstaan is in de 12de eeuw. Dit was een gezelschapspel waarbij de eerste speler drie regels dichtte van 5-7-5 lettergrepen. De volgende sloot aan met twee regels van 7-7 lettergrepen. Zo ging men door tot er lange kettinggedichten gevormd werden. Omdat niet in iedereen een groot dichter schuilt, nodigde men op feestjes en partijen vaak belangrijke dichters uit om de kettingen van de amateurs weer vlot te trekken. Leuk gezelschapspelletje voor een komende periode met veel sneeuw en ijs? Voor belangstellenden: er is een Haiku Kring in ons land, www.haikukring-nederland.nl

De winnaar heeft inmiddels bericht gekregen.

Reacties: artprom@wxs.nl

advertentie
advertentie