Radio 90FM moet vertrekken uit het AZC

16 december 2010 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG – De toekomst van Radio 90FM is ongewis, nu de huisvesting van de omroep dreigt weg te vallen. De huur is eenzijdig opgezegd en een nieuwe studioruimte is nog niet in zicht. De lokale omroep voor de Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede zit met de handen in het haar.

door Michiel Schaaij

Het radiostation is nu gevestigd in asielzoekerscentrum De Hoogstraat, tussen Leersum en Doorn. Maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers wil de studio als kantoor in gebruik nemen. Dat zou nodig zijn vanwege de toekomstige uitbreiding van het centrum. ,,We zijn er niet gelukkig mee en zouden het liefst op onze huidige plek blijven”, zegt voorzitter Daan van Ee. Radio 90FM heeft daarom bezwaar tegen de huuropzegging aangetekend en hoopt dat er nog over de jobstijding te praten valt. Maar vooralsnog zwijgt de verhuurder in alle toonaarden. In zijn laatste weken als wethouder droeg Robbert Waltmann twee mogelijke alternatieven aan. Eerst kwam het voormalige terrein van transportbedrijf Van Opijnen in beeld en daarna werd het Leersumse Bosbad als nieuwe vestigingsplek genoemd. Maar Van Ee lijkt nog niet warm te lopen voor een verhuizing naar de Scherpenzeelseweg. ,,Het AZC is voor gasten al lastig te vinden, maar het Bosbad ligt nog verder uit de route. Zo raken we steeds verder van huis”, aldus Van Ee. Verder speelt het kostenaspect van de verhuizing een grote rol. Volgens Van Ee moet de studio zo dicht mogelijk bij de zendmast aan de Hoogstraat blijven. ,,Hoe groter de afstand, hoe duurder de straalverbinding”, zegt hij. Bovendien schat hij de directe verhuiskosten op € 30.000 tot € 40.000. ,,Wie zal dat betalen?” vraagt Van Ee zich af. De gemeente laat het bij voorbaat afweten. Volgens een woordvoerder moet het radiostation zelf met het Bosbad aan de slag, zonder tussenkomst of financiële bijdrage. Van Ee werpt tegen, dat de lokale omroepstichting de kosten van een verhuizing onmogelijk zelf kan ophoesten. ,,De gemeente betaalt ons al minder, dan waar we eigenlijk recht op hebben”, zegt hij.

Sinds januari is een wettelijke bekostigingsplicht van kracht en het streefbedrag voor de financiering van de lokale media is vastgesteld op € 1,30 per woonruimte. De subsidiebeschikking van de Utrechtse Heuvelrug laat een bedrag van € 7900 zien. ,,Te weinig”, vindt Van Ee, die ook hiertegen bezwaar heeft gemaakt.

advertentie
advertentie