Dieren in nood goed verzorgd

9 december 2010 om 00:00 Nieuws

MAARN - Ze zijn dag en nacht actief, de vrijwilligers van de Dierenambulance uit Woudenberg. Van de circa 700 ritten per jaar zijn er ook diverse naar Maarn/Maarsbergen dat binnen het werkterrein valt. ,,Soms gaan we verder de Heuvelrugdorpen in, omdat onze collega’s daar onderbezet zijn”, vertelt Fred Fiechter die net een mevrouw die haar poes kwijt is aan de telefoon had.

Dierenambu- lance dag en nacht op pad

door Monique José Timmermans

,,Ik heb net de dienst van mijn voorganger overgenomen, dus ga ik zo in het logboek kijken of ergens melding is gemaakt van een gevonden of misschien aangereden poes. We hebben onze vaste kanalen waar we dieren naar toe brengen, dus als er een melding is, kan het beest weer worden herenigd met z’n baas.”

Het is dit menselijke aspect - naast het werken met de dieren - dat Fiechter zo aantrekt in het werk bij de Dierenambulance. ,,Mensen zijn blij als je goed voor hun dier hebt gezorgd, ook al is je hulp te laat gekomen. Dan zorgen we voor een nette manier om het weer terug te geven, waarbij erge wonden afgedekt zijn door een dekentje. Dat is onze dienstverlening.” Overigens rukt de ambulance in tweederde van de gevallen uit voor vogels, momenteel veel jonge zwanen.

De Dierenambulance Woudenberg draait op 35 vrijwilligers. Dertig daarvan rijden op de ambulancebus en hebben cursussen gevolgd om noodhulp te verlenen: EHBO voor dieren. Volgens Fiechter is de grootste kunst echter om een dier in nood te vangen. ,,Pijn of stress maken het dier agressiever.” De beheerder van kinderboerderij De Glind traint de vrijwilligers in het vangen. De bus is uitgerust met vangnetten en kooien voor het vervoer. Daarnaast alle hulpmiddelen voor de dierenverzorging, van EHBO-koffer tot zuurstof.

Veiligheid voor alles uiteraard en dat is de basis onder de taakverdeling tussen de twee vrijwilligers op de bus. ,,De rijder heeft de bus en telefoon thuis en haalt na een melding de bijrijder op. Onderweg kan deze bellen en zaken regelen bijvoorbeeld met dierenarts of asiel. Ter plaatse bekommert de bijrijder zich als eerste om het dier en zorgt de rijder voor veiligheid van bus en bijrijder. Pas als die veilige zone is gerealiseerd, gaat hij ook helpen bij het dier.”

Sponsoring en donaties vormen de belangrijkste inkomstenbron. ,,Voor noodhulp hoeven mensen niet te betalen, alhoewel ze dan graag een donatie aan ons meegeven. Ritprijzen zijn er voor gevraagde hulp.” De bus waar men nu mee rijdt is vijf jaar geleden gekocht uit een geschonken erfenis. ,,Fantastisch een nieuwe bus, zonder mankementen en bovendien is er een garage die het onderhoud voor rekening neemt en een tankstation die de brandstof aanbiedt.”

Nieuwe bus

Inmiddels loopt het aantal kilometers op de teller echter op en moet er eind volgend jaar een nieuwe bus komen. ,,De onderhoudskosten gaan omhoog. Dus er wordt hard gespaard om de aanschaf van een nieuwe te bekostigen.”

De Dierenambulance Woudenberg is voor nood dag en nacht bereikbaar: 06-54 928 928. www.dierenambulancewoudenberg.nl.

advertentie
advertentie