‘We zagen kogels en bloed’

25 november 2010 om 00:00 Nieuws

DOORN - Mensen in uniform maken ingrijpende gebeurtenissen mee. Niet alleen militairen, maar ook ambulancepersoneel, brandweerlieden en politieagenten krijgen met heftige incidenten te maken. Voor de Doornse stichting De Basis is dat een reden om de dienstverlening uit te breiden. Vorige week waren politieveteranen te gast in het centrum aan de Woestduinlaan.

Politieveteraan wil zijn kennis overdragen

door Michiel Schaaij

,,We willen ons verbreden naar andere geüniformeerde beroepsgroepen”, aldus Daan Russchen. Hij is manager marketing & communicatie bij De Basis en hoopt dat veteranen hun status gaan gebruiken, om geüniformeerde collega’s te hulp te schieten. Er is op dat gebied nog een wereld te winnen. ,,Als een politieman in Driebergen een mes in zijn rug krijg, moet je met de pet rond om de zorg goed geregeld te krijgen”, constateert Russchen.

De ervaring en kennis van veteranen kan in Nederland nog goed van pas komen. Met dat doel voor ogen werd vrijdag op het terrein van De Basis het nieuwe Politie Veteranen Platform opgericht. Tientallen politieagenten uit het hele land kwamen naar Doorn, om zich bij de nieuwe organisatie aan te sluiten. De meesten van hen behoren tot de groeiende categorie jonge veteranen. Het beeld van de veteraan als bejaarde oud-strijder moet nodig worden bijgesteld. ,,Er zijn nu meer jonge dan oude veteranen, dit jaar was het omslagpunt”, vertelt commissaris Stefan van Zanten van de KLPD. Hij deed onderzoek naar het nieuwe fenomeen politieveteranen en pleit ervoor om ook deelnemers aan politiemissies de formele status van veteraan toekennen.

Bovendien moet de opgedane kennis en ervaring beter vastgelegd worden. Zo kan de politie kan vaker gebruik maken van de kennis die veteranen in huis hebben, vindt hoofdagent Eugene van Tilborg (39) van het korps Haaglanden. Hij is één van de oprichters van het platform en diende zelf als militair in Cambodja, Bosnië en Haïti. Een missie naar één van de brandhaarden in de wereld hoeft niet uit te lopen op een trauma. Met de meeste veteranen gaat het goed: zij kijken positief terug op hun uitzending. Voor vijf procent van de veteranen ziet de dagelijkse werkelijkheid er echter anders uit. ,,Nergens vond ik rust, ik verkrampte van een aanraking en sliep nooit ontspannen” schrijft de Amsterdamse politieman Ron de Vos. In zijn boek ‘Alleen kinderen huilen’ laat hij zien, hoe zijn uitzending naar Libanon een stempel op zijn leven drukte. Ook voor die mannen en vrouwen wil het Politie Veteranen Platform zich inzetten. Collegiale ondersteuning noemt Van Zanten dat, want de term lotgenoten sluit niet aan bij de stoere bedrijfscultuur van de politie. Overigens vindt de KLPD-er de nazorg voor politieveteranen te versnipperd. Hij pleit voor landelijk beleid, met veel aandacht voor mentale weerbaarheid.

De oprichters van het nieuwe platform zien De Basis niet alleen als ,,een leuke plek in het bos”, maar ook als kenniscentrum voor nazorg. Daar kunnen ook andere geüniformeerde beroepsgroepen van profiteren. Vanavond vindt aan de Woestduinlaan een werkconferentie over collegiale opvang bij de brandweer plaats.

advertentie
advertentie