Geheimen uit Kasteelbibliotheek onthuld

25 november 2010 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - De Vrienden van Kasteel Amerongen organiseerden een middag met lezingen en muziek onder het thema: ‘Geheimen van de bibliotheek van het Kasteel’. Dit onderwerp sprak aan, gezien de meer dan 150 bezoekers. Een drietal voordrachten over de boekencollectie van Huys Amerongen bracht verrassende inzichten. De wat zwaardere kost werd afgewisseld met lichte kamermuziek uit de Barok, de tijd van Belle van Zuylen, vertolkt door het vrouwenensemble Zelide.

door Manus van Gent

Deze themamiddag op 21 november in het Koetshuis, voor vrienden en belangstellenden, bleek een goed idee van het Vriendenbestuur en de Kasteeldirectie. Nu kon men een boekje open doen over de conditie van de bibliotheek van het Kasteel. Terwijl de bouwkundige restauratie nagenoeg is afgerond moeten er nog middelen en mogelijkheden gevonden worden om de interessante boekencollectie (van alle vroegere bewoners na 1780) onder handen te nemen.

Er waren drie voordrachten over deze adellijke bibliotheek. Elizabet Nijhoff Asser (boekrestaurator) sprak over ‘Schoonheid in Verval’ bij deze boekencollectie. De kunstzinnigheid en ambachtelijkheid van vele boekbanden uit vorige eeuwen dienen geconserveerd en gerestaureerd te worden. De slijtage en beschadiging van vele boeken komt vooral door het gebruik daarvan, gekoppeld aan invloed van vocht, stof,?temperatuur en licht.

Vervolgens sprak Jan Storm van Leeuwen, oud conservator Koninklijke Bibliotheek, specialist in boekbanden. In zijn opgewekte en stevig betoog gaf hij aan dat zo’n bibliotheek niet statisch was maar zich onder de opeenvolgende bewoners uitbreidde en ontwikkelde. Daarom is de collectie in Amerongen zeker een afspiegeling van de Adellijke leescultuur uit de laatste 300 jaar.

Robbie Dell’Aira, conservator kasteel Heukelum, vertelde tenslotte over ‘Kookboeken in kastelen’, waarvan er ook in Amerongen de nodige zijn te vinden.

Men vroeg om mee te denken over praktische of financiële steun voor de restauratie van de bibliotheek. Gedacht wordt aan een vorm van sponsoring, per pagina, per band of voor een compleet boek.

Vanaf januari 2011 meer informatie op www.kasteelamerongen.nl.

advertentie
advertentie