Vrijwilligers bibliotheek balen van hoge temperatuur

18 november 2010 om 00:00 Nieuws

LEERSUM – Ze gaan de winter in met hun zomerkleding aan. Vrijwilligers van het Leersumse bibliotheekfiliaal hebben het zwaar te verduren. Door de gebrekkige klimaatbeheersing is werken er geen pretje. ,,De situatie is onhoudbaar en een oplossing is nog steeds niet in zicht”, zegt woordvoerder Klaas Leene.

door Michiel Schaaij

Namens de vrijwilligers trekt hij maandagavond week aan de bel bij de raadscommissie Samenleving. ,,De bibliotheek lijkt wel een ketelhuis”, aldus Leene, die hoopt dat de politiek ingrijpt. ,,Laat de gemeente er eindelijk eens werk van maken”, houdt hij de commissieleden voor.

Al sinds de bouw van cultuurhuis De Binder loopt de binnentemperatuur op tot tropische waarden. Afgelopen zomer sprak locatiemanager Helma Bouman nog over ‘de Sahara van Leersum’. Het gebouw aan de Hoflaan werd uitgerust met een glassoort met een te lage zonweringcoëfficiënt. Voormalig wethouder Wim van Wikselaar liet een onderzoek uitvoeren, maar de architect kon niet aansprakelijk worden gesteld voor de gebrekkige koeling. In januari 2008 stelde het college een aanvullend krediet van € 500.000 beschikbaar. Een deel daarvan werd bestemd om de klimaatbeheersing te verbeteren. Een structurele oplossing werd echter niet gevonden. In oktober 2009 beloofde wethouder Elisabeth van Oostrum het probleem vóór de zomer op te lossen. Maar dit jaar noemde een woordvoerder van de gemeente het vraagstuk “moeilijker dan aanvankelijk gedacht”.

Er zou diepgaand en tijdrovend onderzoek nodig zijn. Als tijdelijke noodmaatregel installeerde de gemeente twee mobiele koelers. Volgens de vrijwilligers zetten die echter geen zoden aan de dijk. ,,De apparaten werken met een compressor, die zelf veel warmte afgeeft”, aldus Leene.

advertentie
advertentie