Lagendijk: ‘Gehandicapten vangen de klappen op’

18 november 2010 om 00:00 Nieuws

Voorzieningen en verstrekkingen van de Wmo lopen gevaar, vreest Lagendijk. ,,Een bezuiniging van deze omvang bereik je niet met een kaasschaaf”, voorspelt hij. ,,Je praat over een bezuiniging van tien procent. Dat is buiten alle proporties en we hebben geen idee waar dat toe gaat leiden. Bovendien staat deze bezuiniging haaks op de goede beleidsvoornemens van de gemeente.” De retoriek van het coalitieprogramma wordt niet waargemaakt, vindt Lagendijk.

HEUVELRUG – ,,De bezuinigingen op de Wmo zijn heftig en veroorzaken grote onrust”. Voorzitter Jaap Lagendijk van de Wmo-raad windt er geen doekjes om. ,,Het motto van de Wet maatschappelijke ondersteuning staat op de tocht. Het klinkt mooi: iedereen moet kunnen meedoen. Maar of dat na de bezuinigingen ook nog kan, is de vraag.”

door Michiel Schaaij

Het college kondigt aan te snijden in de Wmo, zonder aan te geven waar de klappen vallen. De voorzitter van de adviesraad vindt dat onverantwoord en wijst op de angst die zulke drastische plannen teweeg kunnen brengen. ,,Kwetsbare mensen gaan de gevolgen aan den lijve ondervinden. Denk maar aan inwoners met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Die zien nu een donkere wolk hangen, maar blijven in onzekerheid”, aldus Lagendijk. Zolang het college weigert om de aangekondigde bezuinigingen concreet te maken, blijft het koffiedik kijken.

Dat steekt Lagendijk nog het meest en daarom blijft hij op duidelijkheid hameren. Er valt met de Wmo-raad best over ombuigingen te praten, geeft hij te kennen. ,,Bezuinigen doet pijn, dat is niet anders. We willen meedenken over mogelijkheden, maar het moet wel redelijk en billijk zijn.’’

Lagendijk pleit er daarom voor, zijn adviesraad tijdig bij bezuinigingsplannen van de gemeente te betrekken. ,,Schakel ons in een vroegtijdig stadium in, dan kunnen we ons zegje doen”, vraagt hij aan wethouder Elisabeth van Oostrum (D66). Op die manier hoopt de Wmo-raad onzalige voorstellen te kunnen bijsturen.?

advertentie
advertentie