Terugblik op cultureel weekend in Doorn

16 september 2010 om 00:00 Nieuws

DOORN - Rondom het Cultuurhuis en de Maartenskerk was afgelopen zaterdag de Culturele Heuvelrugmarkt. Er was een infomarkt met een zestigtal kramen waar non-profit organisaties van de Heuvelrug zich presenteerden. In de Maartenskerk, op het bordes voor het Cultuurhuis en in de Raadzaal waren een twintigtal optredens van toneel, zang en dans. Ook werd voor de eerste keer de Cultuurprijs toegekend, bestemd voor één persoon of één organisatie die een waardevolle bijdrage heeft geleverd aan de cultuur in de gemeente. Deze eer viel Stichting Koffieconcerten Driebergen Rijsenburg ten deel.

Heuvelrugmarkt en uitreiking eerste Cultuurprijs

door Rob Verbraak

De opening van de Heuvelrugmarkt en de uitreiking van de cultuurprijs werd verricht door dorpswethouder Roy Pamboer. ,,De afgelopen jaren werd deze culturele markt samen met Heuvelrug Totaal gehouden. Toen nog onder de naam Culturele Uitmarkt. Die naam mogen we niet meer gebruiken omdat die door Amsterdam wordt geclaimd. Daarom heet de markt vanaf nu Culturele Heuvelrugmarkt. Dit jaar hebben we gekozen voor de combinatie met de Monumentendagen. Als gemeente zijn we veel dank verschuldigd aan de stichting Welnúh en het vrijwilligers steunpunt die zich enorm ingespannen hebben om de informatiemarkt en de optredens die de hele dag plaats zullen vinden te organiseren.”

Cultuurprijs

Vervolgens ging Pamboer samen met Marco van Vulpen, voorzitter van de Cultuurraad, over tot het bekendmaken van de winnaar van de Cultuurprijs. ,,De gemeente kent twee cultuurprijzen toe: de Cultuurprijs Utrechtse Heuvelrug, een bedrag van €1500,- en de Jongerencultuurprijs Utrechtse Heuvelrug, een bedrag van €500,- . Deze prijzen worden beurtelings toegekend en uitgereikt bij de start van het culturele seizoen. Dit jaar is gestart met het uitreiken van de Cultuurprijs en volgend jaar wordt de jongerencultuurprijs uitgereikt. Dit jaar hebben zeven organisaties zich als kandidaat aangemeld bij de Cultuurraad Utrechtse Heuvelrug. De winnaar van de Cultuurprijs Utrechtse Heuvelrug is Stichting Koffieconcerten Driebergen Rijsenburg”, aldus Pamboer en van Vulpen.

In het juryrapport stond te lezen dat de jury bijzondere waardering heeft voor dit initiatief omdat het de inwoners van Driebergen en omgeving de mogelijkheid biedt een gevarieerd concertprogramma van hoge kwaliteit in de eigen woonplaats bij te wonen. Ook heeft de jury veel waardering voor het feit dat een vrijwilligersorganisatie uitstekend in staat blijkt een dergelijk professioneel programma op eigen kracht te organiseren en gefinancierd te krijgen. Een derde overweging is dat de stichting haar activiteiten presenteert in de fraaie omgeving van de Sint Petrus Bandenkerk. ,,Daarmee onderstreept de Stichting de rijkdom aan cultuurhistorisch en religieus erfgoed in onze gemeente”, zo was het oordeel.

advertentie
advertentie