Slim en handig worden in het verkeer bij SGM

16 september 2010 om 00:00 Nieuws

MAARSBERGEN - Alle leerlingen van klas 1 van de Scholengemeenschap Maarsbergen hebben vorige week extra lessen gevolgd over verkeersveilig fietsen. Jongeren zijn een kwetsbare groep in het verkeer en de schoolleiding wil hiermee een bijdrage leveren aan het voorkomen van ongevallen. Elke week komen er in Nederland dertig kinderen na school niet thuis. Niet omdat ze zijn gaan spelen bij een vriendje of vriendin, maar omdat ze naar het ziekenhuis zijn gebracht. Nog erger is dat elk jaar 35 kinderen onder de 15 jaar overlijden aan de gevolgen van een ongeval.

door Han Overkamp

Het fietsen op straat kent, ondanks het gemak waarmee iedereen op zijn fiets stapt, een groot aantal risicofactoren. De staat van onderhoud van de fiets is er één van. Vandaar dat op de SGM een fietskeuring werd gehouden. Leerlingen controleerden elkaars fietsen. Eventuele gebreken werden genoteerd en iedereen weet nu of hij een superfiets of een barrel berijdt, of iets er tussenin. Andere risicofactoren zijn de dode hoek bij de vrachtwagen, telefoneren tijdens het fietsen en het gebruik van een MP3 speler. Ook fietsen in een groep kan gevaar opleveren. Omdat de kans op vallen groter is, maar ook bij het oversteken van een weg. Want als een auto nog zo ver weg rijdt, dat de voorste fietsers veilig over kunnen steken, wil dat niet zeggen dat de laatste fietsers dat ook nog kunnen. Erg gevaarlijk wordt het als de groep zich splitst, maar één van de fietsers toch nog mee wil met de voorste groep.

,,Laat je zien in het donker”, werd de leerlingen verteld. ,, Met voor- en achterlicht, een witte reflector voorop en een rode achterop en reflecterende pedalen en banden.”

De belangrijkste les die de leerlingen werd voorgehouden: ,,Denk altijd na bij wat je doet en houd altijd rekening met anderen, ook als die ander een fout maakt. In het verkeer moet je slim en handig zijn. Want met alleen het opvolgen van regels kom je er niet.”

De lessen bij de SGM werden gegeven door docenten van de Fietsersbond in samenwerking met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht. Vastberaden en met humor hebben zij de leerlingen bij de les gehouden. De school hoopt van harte dat ouders de fietsen die in slechte of matige staat verkeren laten opknappen of vervangen.

advertentie
advertentie