De mensen die het concert geven. Bert Cozijnsen, Bart Vermeulen, Hannah Groenewege en Esther van Gessel (zittend).
De mensen die het concert geven. Bert Cozijnsen, Bart Vermeulen, Hannah Groenewege en Esther van Gessel (zittend). Corina Blommendaal

Benefietconcert in Doornse Ludenkapel

16 maart 2018 om 13:07 lokaal

DOORN De leden en vrienden van De Ludenkapel houden komende zaterdag, 17 maart, een benefietconcert voor het behoud en onderhoud van deze prachtige kapel op de hoek van de Berkenweg en de Ludenlaan. Onlangs is de kapel ingrijpend gerenoveerd en is het belangrijk dat dit dorpsmonument in goede staat blijft.

Corina Blommendaal

Het concert wordt gegeven door vier leden van de Ludenkapel. Hannah Groenewege speelt piano, Bart Vermeulen orgel, Esther van Gessel zingt als sopraan en Bert Cozijnsen als bariton. Drie goede amateurs, naast Hannah Groenewege, professioneel pianiste, oud studente aan het Conservatorium en pianolerares.

Zij begeleidt de diensten van de Vrijzinnige Gemeente in de Ludenkapel op de piano. Daarnaast speelt Bart Vermeulen regelmatig als organist tijdens deze diensten.

ZANG De beide zangers zingen veel in koorverband. ,,Ik zing veel in de Dom in Utrecht", vertelt Cozijnsen. ,,Esther en ik zitten allebei op de Baarnse Bachcantorij. Solo zingen doen we minder vaak."

,,Als je in een koor zingt is dat heel anders dan solo zingen met begeleiding", zegt Groenewege. ,, Het is ook een heel ander repertoire. Je moet zingen zoals je wilt en niet strak in de maat, want dan is het geen muziek."

NIEUW INITIATIEF Het is de eerste keer dat de leden van de Ludenkapel een benefietconcert geven. ,,Wat wel een beetje een rol heeft gespeeld bij het idee, is dat wij op leerlingenavonden van onze zanglerares Paulien van der Werff regelmatig solo zingen", vertelt Cozijnsen. ,,En we zingen af en toe solo tijdens een kerkdienst", voegt Van Gessel toe.

,,Zo is eigenlijk ons idee ontstaan om zelf een concert te gaan geven om geld in te zamelen voor onze kapel.

En wie weet, als het een succes is, gaan we dit vaker doen. We zijn met ongeveer zestig vrienden en leden dus het is een uitdaging om met zo'n kleine groep dit gebouw in stand te houden en te onderhouden. Gelukkig hebben we een aantal huurders, maar alle overige steun daarbij is van harte welkom."

DORPSMONUMENT ,,Zeker voor de mensen die in de directe omgeving van de kapel wonen is het leuk om eens te komen kijken", voegt Van Gessel toe. ,,Vaak kennen zij het gebouw wel van buiten maar niet van binnen. Dit is misschien een leuke gelegenheid om gewoon eens binnen te lopen. Het duurt niet lang en we spelen prachtige muziek. En mensen hoeven ook niet bang te zijn dat het zwaar op de hand is of zo, want daar is totaal geen sprake van."

HET CONCERT Tijdens het concert worden stukken van Bach, Mozart, Mendelssohn, Schubert, Brahms en anderen gespeeld en gezongen. Het concert is van 16.00 tot 17.00 uur, met na afloop een drankje om nog even samen gezellig na te genieten. Alle muziekliefhebbers en mensen die De Ludenkapel een warm hart toedragen of graag een keer een kijkje willen nemen zijn van harte welkom.

advertentie
advertentie