Buitenplaats Broekbergen
Buitenplaats Broekbergen Mieke Tollenaar

Nieuw bestemmingsplan Buitenplaats Broekbergen komt in zicht

17 oktober 2020 om 14:26 lokaal Deel je nieuws

Afgelopen week heeft het college van de gemeente Utrechtse Heuvelrug het bestemmingsplan voor de historische buitenplaats Broekbergen vastgesteld. De eigenaren zijn daar uiteraard erg blij mee. Ze hebben ruim 10 jaar achter de rug van onderzoeken, voorbereidingen en aanpassingen. Ook het afgelopen jaar hebben ze nog het één en ander gewijzigd, op basis van wensen uit de buurt. Inmiddels zijn ze er hard aan toe om hun plan te realiseren en zien uit naar de raadsbehandeling in november.

Als de gemeenteraad het bestemmingsplan heeft vastgesteld kunnen de eigenaren van Broekbergen aan de slag. Met de restauratie van het historische hoofdhuis, de monumentale kloostermuur en de kapel zijn ze al gestart. Als het nieuwe bestemmingsplan is vastgesteld kan ook gestart worden met het herstel van de historische tuin. Ook zullen dan de afgeschreven gebouwen uit de jaren zestig worden vervangen door woningen in historische stijl. Deze geplande woningen passen qua architectuur beter bij de buitenplaats. In een deel van de historische gebouwen komt kantoorruimte. Het college van B&W onderschrijft in haar persbericht dat de nieuwe functies op zorgvuldige wijze zijn ingepast en dat de natuur en cultuurhistorische waarden behouden blijven.

Het afgelopen jaar zijn er bezwaren ingediend tegen het bestemmingsplan. Deze gingen vooral over de verkeerssituatie en over het uitzicht op Broekbergen vanaf een deel van de Engweg en Gooyer Wetering.
Voor wat betreft het verkeer op de Engweg heeft het college besloten maatregelen te zullen treffen, los van het bestemmingsplan voor Broekbergen. Het betreft hier namelijk knelpunten in de huidige situatie omdat er teveel auto’s rijden op een weg die is ingericht als fietsstraat. De gemeente gaat onderzoeken hoe dit kan worden verbeterd. Het Kloosterlaantje, waar Broekbergen aan ligt, wordt een 30 km/h weg.

Voor wat betreft het uitzicht op Broekbergen geldt dat slechts een deel van één van de nieuwe woongebouwen vanuit de omgeving zichtbaar zal zijn. De overige nieuwe gebouwen worden grotendeels afgeschermd door bomen.

De eigenaren van Broekbergen zijn weer een stapje dichterbij hun doel: de historische buitenplaats in ere herstellen en behouden voor toekomstige generaties.

advertentie
advertentie