Commandobunker, Vliegbasis Soesterberg
Commandobunker, Vliegbasis Soesterberg Huisinga Fotografie

Wie helpt mee Koude Oorlog locaties in beeld brengen?

12 maart 2020 om 22:59 Historie Deel je nieuws

De provincie Utrecht roept met het crowdsourcing-project 'De Koude Oorlog in Beeld' inwoners op mee te helpen beeldmateriaal te verzamelen van ruim 120 locaties die van belang waren tijdens de Koude Oorlog. Restanten van gebouwen en voorzieningen die het verhaal vertellen van deze periode in onze geschiedenis. Sommigen zijn nog intact, soms liggen ze verscholen onder gebouwen of is er alleen nog maar een fundament over. 

 

De Koude Oorlog was een spannende tijd van gewapende vrede. Een tijd van Oost tegen West, spionage en de dreiging van de atoombom. Er is destijds van alles gebouwd om de bevolking te beschermen voor het geval dat 'de Russen zouden komen’. In de provincie Utrecht zijn daar nog allerlei sporen van te ontdekken, zoals schuilkelders, commandoposten, vliegtuigshelters, luchtwachttorens en mobilisatiecomplexen.

 

Erfgoed bewaren
Het erfgoed uit de Koude Oorlog-periode dreigt te verdwijnen. Tegelijkertijd stijgt het besef dat ook erfgoed uit deze tijd zijn eigen specifieke waarde heeft. Bovendien zijn er nu nog ooggetuigen die uit eerste hand kunnen vertellen hoe zij deze periode hebben beleefd. Daarom was 2019 uitgeroepen tot provinciaal themajaar Koude Oorlog, een jaar waarin verschillende Koude Oorlog-monumenten hun deuren openden voor publiek. Als vervolg hierop is nu de crowdsourcing gestart.

 

De Koude Oorlog in beeld. Wie helpt mee?
De crowdsourcing is actief tot en met mei. De provincie roept inwoners en organisaties op zowel historisch als actueel beeldmateriaal aan te dragen, om zo het verhaal van de Koude Oorlog nog beter te kunnen vertellen en bewaren.

 

Hoe werkt het?
Meedoen is heel eenvoudig. Op de website De Koude Oorlog in beeld (www.koudeoorloginbeeld.nl) staan op de kaart de locaties aangegeven met een korte beschrijving. Heb je beeldmateriaal van een van deze locaties dan kun je dat direct hier uploaden. De foto’s zijn daarna als open data beschikbaar. Dat betekent dat iedereen ze kan en mag gebruiken. Het is dus belangrijk om alleen materiaal te uploaden waar geen copyright op rust.
 

Storymap De Koude Oorlog in Utrecht 
Naar aanleiding van het themajaar Koude Oorlog is de storymap De Koude Oorlog in Utrecht (geo.provincie-utrecht.nl/publiek/koudeoorlogutrecht/index.html) ontwikkeld, met beeldmateriaal en achtergrondinformatie over de Koude Oorlog en de sporen uit deze periode in de provincie Utrecht. De verzamelde beelden uit de crowdsourcing zullen aan deze storymap worden toegevoegd. 

advertentie
advertentie