Filmmaker Kees Linnenbank: ,,Zowel de omgeving als de geschiedenis van Langbroek is buitengewoon inspirerend
Filmmaker Kees Linnenbank: ,,Zowel de omgeving als de geschiedenis van Langbroek is buitengewoon inspirerend" John Beringen

Langbroek was ooit niet meer dan een moeras

11 januari 2020 om 07:25 Historie

LANGBROEK Het docudrama 'Langbroeck' zal op 17 en 24 januari in het dorpshuis van Langbroek vertoond worden. Het is een productie van filmmaker Kees Linnenbank waarin wordt getoond hoe bisschop Godebald er in 1122 voor zorgde dat Langbroek een leefbare plaats werd waar mensen comfortabel konden wonen en werken. Bovendien werd het dorp door zijn actie ontsloten en dus ook bereikbaar.

Een gesprek met een gedreven regisseur die tevreden terugkijkt op een periode van lang en hard werken. ,,Ik ben opgegroeid in Driebergen en van kinds af aan fietste ik al hier in de omgeving," laat hij weten. ,,En ik genoot altijd van de prachtige omgeving van Langbroek. Op zeker moment ging ik mij wat in de geschiedenis verdiepen en toen ontdekte ik dat Langbroek ooit niet meer was dan één groot moeras. Daar kwam verandering in toen bisschop Godebald een dam liet leggen in de Kromme Rijn en de Langbroekerwetering liet graven. Toen ontstond er 'vaste grond' die ontgonnen kon worden. Was dit niet gebeurd dan was dit hele gebied een drassig gebied gebleven waar niets mee te beginnen viel. Woningen, bedrijven, veeteelt, landbouw: je had het dan allemaal gewoon kunnen vergeten."

ONDERZOEK Linnenbank is zo'n beetje zijn hele leven werkzaam in de filmindustrie. Onder andere als decorbouwer, setdresser, belichter en continuïteitsbewaker verleende hij zijn diensten bij films als Mariken van Nimwegen, Elcerlyk, De illusionist, Rembrandt, en The pretenders. Twee jaar geleden begon hij aan zijn eigen productie 'Langbroeck'. ,,Alles bij elkaar was het redelijk gecompliceerd," merkt hij op. ,,Maar daar heb ik me nooit door laten ontmoedigen. Kijk, in eerste instantie heb je een paar authentieke zaken voor ogen die je in beeld moet brengen. Bij hoe je dat visueel inkleedt, kun je dat doen middels een stukje vrije fantasie, maar de feiten moeten wel honderd procent kloppen. Voor ik daadwerkelijk aan de slag kon gaan, moest ik eerst heel veel historisch onderzoek doen. Zo passeren er in de film bijvoorbeeld gebeurtenissen de revue die je niet weg kunt laten, maar waar twee lezingen over bestaan. Dan kun je niet glashard gaan beweren dat het 'a' of 'b' is dus het bestaan van die beide varianten moet je wel onder de aandacht brengen."

DUIZENDPOOT Filmen is veel regelen, organiseren en coördineren. Linnenbank hierover: ,,Als filmer moet je wel een beetje een duizendpoot zijn. Je moet vaak op tien dingen tegelijk letten. Maar dat is nou eenmaal de charme van het filmvak. Buitenstaanders hebben ook veelal geen idee wat er allemaal bij komt kijken als ze heerlijk ontspannen in de bioscoop jouw werk aanschouwen."

Dit laatste zegt hij met een brede grijns. Daarna wordt hij ernstig: ,,Ik heb bij dit enorme karwei heel veel hulp gehad van verschillende mensen en instanties. En het voert te ver om iedereen met naam en toenaam te bedanken voor hun medewerking, maar één persoon wil ik wel nadrukkelijk noemen en dat is de heer van Helsdingen van kasteel Sterkenburg. Daar mochten we in een prachtig vertrek een schitterende scène opnemen. Een mooiere locatie was haast niet denkbaar."

De vertoning van het docudrama is in het dorpshuis van Langbroek op 17 en 24 januari. Beide avonden om 19.30 u en 21.00 u. Kaarten kan men bestellen via beheer@dorpshuislangbroek.nl

advertentie
advertentie