Kinderen van de Uilenburcht zingen, onder pianobegeleiding van Meester Dik, sinterklaasliedjes met de bewoners van Rehoboth.
Kinderen van de Uilenburcht zingen, onder pianobegeleiding van Meester Dik, sinterklaasliedjes met de bewoners van Rehoboth. Babs Bouwman

CBS Uilenburcht sluit aan bij adoptieproject

4 december 2019 om 06:54 Onderwijs

DRIEBERGEN Vorig jaar november ging het adoptieproject van start: een samenwerking tussen basisscholen en verzorgingstehuizen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. CBS de Uilenburcht is de negende school die meedoet en zich met dit mooie initiatief verbindt aan woonzorgcentrum Rehoboth.

Babs Bouwman

Directeur van de Uilenburcht Christiaan de Jong is razend enthousiast over het project: ,,Dit heb je nodig als school. Het gaat erom dat we kinderen stappen laten maken in wie ze zijn. En dat ze op een andere manier leren dan uit boeken", aldus De Jong. Op 2 december kregen 26 kinderen van groep zeven een rondleiding bij het woonzorgcomplex aan de Hoge Steeg in Driebergen. Onder begeleiding van pianomuziek van meester Dick zongen ze daarna Sinterklaasliedjes met de bewoners. Alle gezichten straalden: oud en jong.

GENIETEN Iedere school komt met een ander idee. Dat vindt Reinier van Kuyk, organisator van het adoptieproject, juist zo leuk. Want het gaat er niet om hoe, maar dát jong en oud bij elkaar gebracht worden. Dat kinderen leren om er te zijn voor anderen en ouderen genieten van de spontaniteit en onbevangenheid van de schooljeugd. Als de wervelwind van de schoolklas het verzorgingshuis binnen waait, komen de Rehoboth-bewoners af op het geruis van de kinderen. Om te luisteren, met ze te kletsen, knutselen, zingen of sporten.

,,De achterliggende gedachte van het project is dat de school structureel bezoekjes brengt", vertelt Van Kuyk. ,,Niet alleen met feestdagen maar bijvoorbeeld eens per twee weken." Als je het over leermomenten van kinderen wilt hebben, dan moet er een duidelijke lijn in zitten.

WENNEN Het adoptieproject past goed bij de drie pijlers van de Uilenburcht: samen, breed en betrokken. De school wilde meer met de omgeving bezig zijn in plaats van alleen met zichzelf. Breder naar de wereld kijken en naar de ontwikkeling van de kinderen lijkt De Jong een hele gezonde gedachte. Dit project past daar perfect in: ,,We willen kinderen laten ontwikkelen vanuit hun zijn, in plaats van ze een leermethode te laten volgen", aldus directeur De Jong.

Groep zeven gaat in kleine groepjes eerst kijken wat de behoeften zijn van Rehoboth. De verzorgers vinden het een prachtig idee, maar het is toch even wennen en kijken hoe het loopt. De Jong: ,,Ik vind het mooi een bijdrage te leveren aan een samenleving waar we naar elkaar omzien, want je leeft niet voor jezelf maar ook voor anderen." Liefst zet hij in het voorjaar de kracht van de kleuters in bij de bewoners.

Van Kuyk vindt het fantastisch dat er zoveel enthousiasme is. De tiende school heeft zich ook al aangemeld en in januari volgen nog twee Leersumse basisscholen. Op 2 december was Van Kuyk ook bij het eerste bezoek aan Rehoboth. Om mee te zingen en te kijken naar al die stralende jonge en oude koppies. Wat hem betreft gaat het project door heel Nederland.

advertentie
advertentie