Afbeelding
Michiel Schaaij

Onrust over gestipte bomen Huis Doorn

24 juli 2019 om 15:51 lokaal

DOORN Oranje stippen op bomen in het park rond Huis Doorn zorgen voor onrust onder wandelaars. De gemeente krijgt verontruste reacties van inwoners, die bang zijn dat er grootschalig gekapt gaat worden op het landgoed. Maar volgens wethouder Rob Jorg (VVD) is dat voorlopig nog niet het geval. De gemeente heeft nog geen toestemming gegeven.

Michiel Schaaij 

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft als eigenaar een plan gemaakt voor het herstel van het monumentale park rond het museum. Daarbij is bomenkap onvermijdelijk, zo blijkt uit het definitieve ontwerp. Het is onder andere de bedoeling dat de  zichtlijn over het Mausoleum wordt hersteld, waardoor de noordgevel van het kasteel weer vanuit het dorp zichtbaar is. 

NIEUWE AANPLANT Ook worden verschillende stukken bos in het park uitgedund, zodat er een open kronendak ontstaat. Dat moet genoeg licht opleveren voor de aanplant van verschillende soorten heesters. Behalve bomenkap vindt er ook nieuwe aanplant plaats. Zo komt er een rode beuk in een heesterborder aan de westzijde. 

VERGUNNING Hoeveel bomen er precies moeten sneuvelen voor de parkrenovatie, kan wethouder Jorg nog niet zeggen. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft nog geen  omgevingsvergunning bij de gemeente aangevraagd. Dat zal naar verwachting in het laatste kwartaal van dit jaar gebeuren. ,,Maar omdat de stippen er nu al staan, denkt iedereen dat de bomenkap morgen al begint", aldus Jorg.

BEZWAAR Dat de gemeente daadwerkelijk een vergunning voor de bomenkap zal afgeven, is niet bij voorbaat zeker, bezweert de wethouder. ,,We zijn het er niet zomaar mee eens en we gaan zeker advies inwinnen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de monumentencommissie." Wel denkt de wethouder dat een renovatie van het park vanwege achterstallig onderhoud hard nodig is. 

EXCURSIE Mocht de kapvergunning er komen, dan kunnen inwoners en wandelaars daar bezwaar tegen aantekenen. Volgens de wethouder kan het daarom nog wel even duren, voordat de zaag in de gestipte parkbomen gaat. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft aangekondigd dat het later dit jaar een excursie door het park wil organiseren, om een toelichting te geven aan belanghebbenden en andere geïnteresseerden.

advertentie
advertentie