Is dit te realiseren aan de Akkerweg?
Is dit te realiseren aan de Akkerweg? T. van Amerongen

Ondernemer ziet kansen in Tiny Houses

5 juli 2019 om 06:01 lokaal

DRIEBERGEN Als het aan ondernemer Ton van Amerongen ligt, worden er op het huidige terrein aan de Akkerweg 11 binnen een afzienbare periode tijdelijke woningen gebouwd. Het gaat om zogenaamde Tiny Houses waarin bewoners op een kleine oppervlakte alle benodigdheden hebben.

Danny van der Linden

Een Tiny House is een nieuwe woonvorm met een duidelijke filosofie. Kleine volwaardige vrijstaande woningen van maximaal vijftig vierkante meter vloeroppervlak met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Ze staan op een tijdelijke fundering. De woonvorm wint de laatste jaren fors aan populariteit in Nederland.

TIJDELIJK De woningen die aan de Akkerweg moeten komen, zijn van 'tijdelijke aard', zonder onomkeerbare gevolgen in een dwingende aantoonbare behoefte! ,,Daardoor denken we dat het met deze vrijstelling en vergunningen snel te realiseren is", legt Van Amerongen uit.

,,We willen ook niet overhaasten, want we hebben momenteel ook onze verplichtingen naar de huidige huurders van het land. Zij zijn gebruikers van volkstuinen Poppy. Dat willen we netjes met de mensen afhandelen." Volgens Van Amerongen zouden de woningen ongeveer tien jaar moeten blijven staan. ,,En als ze weg zijn, blijft er niets achter, behalve de bomen en groen. Dat is het mooie van dit ingetogen project. Het is ook ecologisch verantwoord."

De tijdelijke woningen moeten ongeveer tot veertig vierkante meter groot worden. ,,We willen zo betaalbare woningen creëren in een parkachtige omgeving voor circa zesendertig 36 tot veertig 40 inwoners. Er is enorm veel behoefte aan woningen, met name onder jongere mensen. Zij kunnen op deze manier betaalbare woningen huren en sparen voor de toekomst", legt Van Amerongen, zelf bewoner van de Akkerweg en degene die het grondstuk in 2015 heeft aangekocht, uit. ,,Ook de vorige eigenaar had plannen voor een woningbouwproject, maar dan permanent", zegt Van Amerongen. ,,Wij praten over tijdelijke bebouwing in een grote maatschappelijke behoefte. Daarom heeft dit plan kans van slagen." Volgens Van Amerongen is de locatie aan de Akkerweg perfect voor zijn plan en past het bij naastgelegen bedrijven en woningen aan de overzijde van de Akkerweg. ,,Bovendien sluit dit naadloos aan bij recente ontwikkeling Akkerweg 17, waar tuincentrum Jaarsveld wordt getransformeerd naar een woonfunctie. Ook zal dit op de Akkerweg minder verkeersbewegingen genereren en is er rekening gehouden met parkeervoorzieningen bij het Tiny-House park." Diverse omwonenden storen zich al geruime tijd aan de bouwvallige bouwwerken op het huidige perceel van 7.200 vierkante meter. ,,Zij zijn behoorlijk positief over het ingetogen Tiny House park en zien het als een kans voor het dorp", aldus de initiatiefnemer.

GEMEENTE Oorspronkelijk zou Van Amerongen vorige week zijn plannen toelichten tijdens een inspraakmoment bij de gemeenteraadsvergadering van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. ,,Dat zou ik samen doen met drs. Hoenderdaal. Hij is planoloog ruimtelijke ontwikkeling. Maar helaas was hij op de avond van de vergadering door omstandigheden verhinderd. We hopen onze plannen na het zomerpauze met de gemeente te kunnen bespreken."

De verhoudingen tussen Ton van Amerongen en het college van de Utrechtse Heuvelrug zijn niet optimaal. Dat heeft te maken met de pogingen om disc-supermarkt Lidl naar de Nijendal te verhuizen. ,,Ik vind dat de gemeente daarin steken heeft laten vallen. We hebben, op verzoek van de gemeente, kostbare onderzoeken laten doen. Dat is niet erg. Ik ben initiatiefnemer en ondernemer. De onderzoeken zijn met vlag en wimpel geslaagd. Bovendien is er veel draagvlak. Maar daarna heeft de gemeente ons niet erg netjes behandeld. Inmiddels heb ik daar schriftelijk reactie en excuses voor ontvangen. De wethouder wil spoedig, op de locatie Nijendal, mogelijke ontwikkelingen van het voormalige Weston-complex bespreken. Dus wat mij betreft zie we de toekomst met een goed gevoel tegemoet en krijgt ook de Nijendal een positieve invulling. Ik heb het beste voor met de gemeente en het dorp Driebergen-Rijsenburg."

advertentie
advertentie