Ouders van een aantal B-teams zitten in de koelte van het clubhuis bij elkaar om de taken te verdelen.
Ouders van een aantal B-teams zitten in de koelte van het clubhuis bij elkaar om de taken te verdelen. Corina Blommendaal

'Witte rook' bij Doornse Hockey Club

6 juli 2019 om 06:23 Sport

DOORN Waar gesport wordt, zijn bijna altijd vrijwilligers nodig. Ook bij de Doornse Hockey Club (DHC) worden ouders volop ingezet om de teams van hun kinderen en de clubactiviteiten te ondersteunen. Tijdens de 'Witte Rook Sessies' werden zaterdag 29 juni alle ouders van de nieuwe teams bij elkaar geroepen. Per team werden de taken verdeeld, zodat niet alle inspanningen bij een of twee ouders vandaan hoeven te komen.

Corina Blommendaal

Van 09.30 tot 15.00 uur werd per lijn drie kwartier uitgetrokken om de ouders van de nieuwe teams met elkaar kennis te laten maken en samen een formulier in te vullen met de teamtaken. Deze taken zijn coach, manager, ambassadeur Sportiviteit & Respect, coördinator bardiensten, coördinator zaalwacht, materiaalverantwoordelijke, bemensing wedstrijdtafel, scheidsrechters D-lijn en coördinator teamevenementen.

BREED DRAAGVLAK Waar voorheen alleen een of twee coaches werden aangewezen per team, worden nu teambreed meer taken verdeeld zodat ouders zich meer betrokken voelen en gezamenlijk bijdragen aan 'het lopen' van het team. Jaap Zanelli is ouder van drie hockeyende kinderen en coördinator van de A-lijn. Hij zit in het 'technisch hart', waar alle lijncoördinatoren en het bestuur bijeenkomen. Hij benadrukt hoe belangrijk het is dat ouders zich betrokken voelen bij de sport van hun kind. ,,We zoeken veel vrijwilligers, nog naast de taken die binnen de teams onder de ouders worden verdeeld. Zo zijn er vaste commissies zoals voor de organisatie van het zaalhockey, de barcommissie, de activiteitencommissie waar altijd mensen voor gezocht worden."

WITTE ROOK De uitdrukking 'Witte Rook' betekent letterlijk 'de beslissing dat iets kan doorgaan'. Dit past bij het moment waarop de nieuwe teamindelingen bekend zijn en de ouders zich verzamelen om de taken te verdelen, zodat er na de zomervakantie gestart kan worden.

,,De opkomst is vandaag prima", vindt Zanelli. ,,Je ziet dat ouders zich verantwoordelijk voelen om een taak binnen het team van hun kind op zich te nemen. Als ouder kan je actief meedoen en helpen het een succes te maken. We werken nu ongeveer vijf jaar met deze sessies en het bevalt erg goed."

UITDAGING Zanelli benadrukt dat het een enorme puzzel is om meer dan vierhonderd kinderen te plaatsen op een plek waar ze goed tot hun recht komen. ,,Je kunt onmogelijk voldoen aan de wensen van iedereen. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal. We doen enorm ons best om daar zo goed mogelijk naar toe te werken." Er zijn minder jongensteams dan meisjesteams. ,,We gaan met de D-teams van de jongens nu starten met combinatieteams tussen Doorn en Maarn. Er is ooit sprake geweest van een algehele fusie maar dat is niet doorgegaan." Meer informatie of belangstelling om vrijwilliger te worden? Kijk op www.hcdoorn.nl.

advertentie
advertentie