Eigenaars Lea en Arie Boogaard voor Huize Marijke in Doorn.
Eigenaars Lea en Arie Boogaard voor Huize Marijke in Doorn. Corina Blommendaal

Zorggroep Marijke niet langer particulier

7 juni 2019 om 06:29 lokaal

DOORN Vanaf dit jaar zijn alle drie locaties van Zorggroep Marijke niet langer particulier. Dit houdt in dat de woonkosten nu kunnen worden vergoed. Wel is het nog steeds nodig om een indicatie voor zorg te hebben die onder de Wet Langdurige Zorg valt, maar er hoeft geen huur meer te worden betaald voor de kamer. Dat is goed nieuws, zeker voor echtparen, die voorheen werden geconfronteerd met dubbele woonlasten. Dit maakt het voor meer ouderen mogelijk om in een kleinschalige instelling als deze te kunnen wonen.

Corina Blommendaal

Zorggroep Marijke biedt vanuit drie kleinschalige locaties zorg aan bewoners die verschillende zorgindicaties kunnen hebben, waaronder een aantal echtparen. In Doorn zijn twee locaties, de oorspronkelijke is aan de Langbroekerweg. Ongeveer vier jaar geleden is er een locatie bijgekomen, op de hoek van de Drift en de Arnhemse Bovenweg, waar voornamelijk somatische zorg is. ,,Daar kunnen mensen nog veel meer zelf, zoals een boodschap doen of zo", vertelt eigenaar Arie Boogaard. Daarnaast is er nog een locatie in Wijk bij Duurstede. ,,Er zijn meerdere ouderen die er bewust voor kiezen in een kleine instelling te wonen. Ze willen geen nummer zijn en hebben bij ons korte lijntjes en persoonlijke aandacht", benadrukt hij. ,,Mensen die bij ons komen blijven vaak wel tot hun dood. We kunnen hen de zorg bieden die ze nodig hebben, ook al wordt die tussentijds intensiever."

De vader van Arie kocht het pand aan de Langbroekerweg in 1964. ,,Mijn moeder woont nog steeds in een eigen appartement aan de linkerkant van dit pand. Ik ben samen met mijn broer en zussen opgegroeid tussen en naast de bewoners'', vertelt Boogaard. In 1996 kwam zijn vrouw Lea in beeld omdat ze er kwam werken toen ze 16 was. ,,Mijn schoonvader meldde wel dat Arie het bedrijf over ging nemen van hem, dus dat ik dat wel moest willen", lacht Lea Boogaard. Arie en Lea Boogaard namen in 2007 Zorggroep Marijke over van Arie zijn vader. ,,In 2011 is gestart met verbouwen en inmiddels is er flink geïnvesteerd om het wonen zo prettig mogelijk te maken."

DEMENTIE Het pand in Wijk bij Duurstede, De Wijkse Hof, namen ze in 2016 erbij. ,,Dit was eerst een Zorghotel en er wonen nu vijftien ouderen", zegt Lea Boogaard. ,,Binnen onze zorggroep woont ook een aantal mensen met dementie en zorg verlenen aan deze mensen is zwaar. Zeker waar het echtparen betreft waar onbegrip en frustratie heerst over het anders functioneren dan voorheen is het zwaar."

FAMILIEGEVOEL Het kleinschalige brengt met zich mee dat er een familiegevoel ontstaat en bijvoorbeeld een overlijden er flink inhakt, ook bij het personeel. ,,Zo stierf op een gegeven moment een bewoner die hier zeventien jaar gewoond had en waar we erg aan gehecht waren. Dat is wel ingrijpend", benadrukt Lea.

,,Maar dat hoort erbij. En het heeft veel voordelen. We passen ons aan aan de bewoners en kunnen hun betrekken bij dingen zoals koken. Hen laten doen wat ze nog kunnen en graag doen. Ook komen de kapper en de pedicure langs, is er activiteitenbegeleiding en we gaan regelmatig op stap."

advertentie
advertentie