Grietmarktbezoekers kunnen zaterdag informatie krijgen over (duurzame) energie.
Grietmarktbezoekers kunnen zaterdag informatie krijgen over (duurzame) energie. Lydian Coppus

Energie en duurzaamheid op Grietmarkt Amerongen

8 mei 2019 om 08:12 lokaal

AMERONGEN Elke tweede zaterdag van mei en september is de Grietmarkt op 'de laan' in Amerongen. Aanstaande zaterdag dus ook en het thema voor dit jaar is 'vol energie'. Voor de invulling van dit thema klopte de organisatie van de Grietmarkt aan bij Heuvelrug Energie, een lokale partner die alles weet van verduurzaming en de energietransitie.

Wilco Willemse

Voorzitter van de Grietmarkt is Ernst Hart: ,,Ook dit jaar wordt de basis als vanouds gevormd door kunst, biologische streekproducten en muziek. Dat maakt de Grietmarkt een gezellige markt om naar toe te gaan. Niet alleen voor toeristen, maar zeker ook voor Amerongers. Er zijn ongeveer 75 kramen met voor elk wat wils. Voor kinderen is er een doorlopend programma, verhalenverteller Berbar is er en er zijn lesjes kinderyoga waar kinderen een mee mogen doen. Ook kunnen er proefjes gedaan worden in de energiestraat, dus het hele gezin kan mee."

VOL ENERGIE Elke Grietmarkt heeft een thema en dit jaar is dat 'Vol energie'. Hart: ,,Duurzaam denken en doen is natuurlijk erg van deze tijd. Voor veel mensen is nog niet helemaal duidelijk wat ze nou zelf kunnen doen en dat dat soms al mogelijk is met heel kleine ingrepen en een investering van een paar tientjes. We hebben de samenwerking gezocht met Heuvelrug Energie, in deze regio zijn zij een vereniging die streeft naar het versnellen van de energietransitie. Goed voorbeeld van wat zij doen is het project 'Zon op Heuvelrug', waarbij inwoners met de juiste postcode mee kunnen investeren in zonnepanelen op De Binder in Leersum en de brandweerkazerne in Maarsbergen en zo meedelen in de opbrengst."

ENERGIESTRAAT Namens Heuvelrug Energie is Huib de Vriend aangeschoven om het thema uit te werken: ,,We hebben op deze Grietmarkt een heuse energiestraat. Een pad speciaal ingericht om bezoekers te informeren over de mogelijkheden voor verduurzaming. Want energiemaatregelen zijn niet alleen aantrekkelijk voor de overheid, gemeenten en bedrijven, maar kunnen juist ook voor individuen een mooie besparing in de portemonnee opleveren. Met een rol folie voor achter je radiator of een tochtstrip onder de deur kan iedereen de eerste stap zetten."

ELEKTRISCHE DEELAUTO Heuvelrug Energie heeft lokale aanbieders gevraagd een stand in te richten. De Vriend: ,,Er zijn energieambassadeurs vanuit de gemeente aanwezig om geïnteresseerden persoonlijk te woord te staan. Maar ook aanbieders van zonnepanelen, LED-verlichting en warmtepompen. Interessant is ook of we zes tot acht mensen kunnen vinden die een elektrische deelauto in hun buurt willen. Samen met 'We drive solar' willen we dat graag onderzoeken en hopelijk kunnen we dat dan realiseren. We vragen mensen ook of zij zelf nog goeie ideeën hebben waar we als verenging iets mee kunnen. Ik hoop dat we zaterdag heel druk zijn met het geven van informatie."

De Grietmarkt is aanstaande zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.grietmarkt.nl.

advertentie
advertentie