Op weg naar de baden die dit jaar met 24 graden een iets hogere temperatuur hebben.
Op weg naar de baden die dit jaar met 24 graden een iets hogere temperatuur hebben. Cees Keur

Perfect openingsweekend voor Bosbad

25 april 2019 om 10:41 lokaal

LEERSUM Meer dan tweeduizend bezoekers mocht Bosbad Leersum begroeten tijdens het openingsweekend, afgelopen Paasdagen. Topdag was de maandag met meer dan 900 gasten. Te midden van alle vrolijkheid maakten Leersumers zich ook zorgen dat het bosbad mogelijk getroffen wordt door bezuinigingen van de gemeente.

Edith Hazelzet

'Nog twee dagen, dan mogen we weer!' Overal in het dorp zijn in aanloop naar de opening van het bosbad dit soort gesprekjes op te vangen. Waar het drie jaar geleden op de openingsdag nog hagelde, werden de eerste bezoekers zaterdagochtend om tien uur begroet door een stralende zon. Geduldig wachtte men tot in de bakken met abonnementen het juiste was gevonden, om zich vervolgens naar beneden te haastten voor de eerste duik van het jaar. Het was meteen erg druk in het wedstrijdbad, maar niemand die zich daaraan stoorde. Alleen maar vrolijke gezichten staken boven het water uit. ,,Heerlijk! Alsof we nooit weggeweest zijn."

COMPLIMENTEN Voorzitter a.i. Jan Overweel kijkt tevreden terug op het Paasweekend. ,,We hebben vele complimenten ontvangen over de nieuwe vloeren en de algehele modernisering van de toilet- en kleedruimte. Ook onze investeringen in aanvullende zonnepanelen en vier warmtepompen worden zeer positief ontvangen." En het aantal abonnementhouders blijft stijgen. ,,In 2016 waren dat er nog ruim 1300, maar we hebben nu al 1600 abonnementen verkocht - ruim honderd meer dan in het hele voorgaande seizoen." In 2018 trok Bosbad Leersum ruim 60.000 bezoekers.

DE CLUB VAN 100 Toch was er een klein wolkje te zien aan de verder strakblauwe hemel: de veranderde BTW-aftrek scheelt het bosbad 35.000 euro per jaar. In een poging tot compensatie hiervan riep het bestuur onlangs 'De club van 100' in het leven. Penningmeester Pieter Nijman toe: ,,Dit zijn vrienden van het bad; zwemmers en andere mensen die Bosbad Leersum een warm hart toedragen. Zij betalen dertig euro per jaar, gedurende drie jaar. Onze tegenprestatie is een vermelding van de namen van deze vrienden op een bord bij de ingang, waarop een boom is geschilderd. We hopen dat deze dit seizoen gaat groeien en dat we op ieder blad een naam kunnen bijschrijven."

WARMTEPOMPEN Wie hiervoor belangstelling heeft, kan zich bij het Bosbad melden voor de verdere afhandeling. Nijman benadrukt: ,,We doen er alles aan om de veranderde BTW-aftrek te compenseren. Met onze investeringen in duurzaamheid zal onze energierekening in ieder geval structureel lager uitvallen. Het is prachtig om te zien dat het opwarmen van de baden dit jaar grotendeels is gebeurd door de warmtepompen." Ook ondernemers van Leersum en omstreken worden opgeroepen hun naam te verbinden aan Bosbad Leersum. ,,De associatie met ons is positief en sportief. Behalve een vermelding van bedrijfsnaam en logo, kunnen ondernemers die ons sponsoren een gratis tienbadenkaart en een borrel tegemoet zien."

TOEZICHTHOUDERS GEZOCHT Bosbad Leersum kampt nog met een tekort aan toezichthouders. Overweel: ,,Zij zijn essentieel voor de veiligheid van de zwemmers, voor de schoonmaakwerkzaamheden en de activiteiten die we organiseren zoals zwemlessen. Die kunnen we alleen aanbieden als de zweminstructeurs niet nodig zijn voor het basale toezicht."

Bedrijfsleider Miranda Visman specificeert: ,,We zijn vooral dringend op zoek naar medewerkers voor de ochtenduren. Deze moeten in het bezit zijn van BHV- en EHBO-kwalificaties. Vanaf 16 jaar kom je in aanmerking. Wie wil er nou niet de hele zomer buiten werken in het mooiste zwembad van de omgeving?"

advertentie
advertentie