Afbeelding
Archief BDUmedia

5G-netwerk toch weer op de raadsagenda

10 april 2019 om 13:34 lokaal

HEUVELRUG De aanbesteding van een nieuw netwerk met straatlantaarns is mislukt. Volgens wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) hebben drie bedrijven een offerte uitgebracht, maar die voldeden geen van allen aan de gestelde criteria. De gemeenteraad moet nu opnieuw aangeven, aan welke voorwaarden een volgende poging tot aanbesteding moet voldoen. Daarbij komt vermoedelijk ook het bekritiseerde 5G-netwerk weer ter sprake.

Michiel Schaaij

VERVANGING Tijdens een commissievergadering eerder deze week, drong raadslid Gera Hensbergen (BVHlokaal) er bij Boonzaaijer op aan om de vervanging van de openbare verlichting weer op de politieke agenda te zetten. De wethouder beloofde met een nieuw raadsvoorstel te komen. Volgens Boonzaaijer zijn daarin vooral de 'meekoppelkansen' van belang.

GLASVEZEL Omdat Utrechtse Heuvelrug slechte ervaringen heeft met het Stedin-netwerk, wil het college de straatlantaarns loskoppelen en een eigen netwerk realiseren. Daarvoor moet flink gegraven worden en dat biedt bijvoorbeeld mogelijkheden voor de uitrol van glasvezel binnen de bebouwde kom. Ook zouden de nieuwe straatlantaarns extra functies kunnen krijgen.

5G-NETWERK Zo zouden de nieuwe straatlantaarns uitgerust kunnen worden met een aansluiting voor het opladen elektrische auto's. Verder biedt de vervanging van lantaarnpalen mogelijkheden voor het aanleggen van wifi- en 5G-netwerken. Dat zou bij de nieuwe aanbesteding gunstig kunnen uitpakken voor de gemeente.

PETITIE Over de uitrol van het toekomstige mobiele 5G-netwerk via lantaarnpalen ontstond de afgelopen jaren veel ophef, zowel bij inwoners als in de gemeenteraad. 5G-zenders zouden vooral bij stralingsgevoelige inwoners tal van ingrijpende gezondheidsklachten veroorzaken. De actiegroep 'Stralen doen we liever zelf' bood de gemeenteraad een petitie aan, die was ondertekend door vele honderden tegenstanders van 5G.

GEVOELIGHEID Wethouder Boonzaaijer erkent de politieke gevoeligheid van 5G-netwerken. ,,Maar als je het zelf niet doet, komt een ander ermee. En dat kun je dan niet zomaar afwijzen", zegt hij. Het besluit over 5G en andere extra functies van straatlantaarns moet door de gemeenteraad genomen worden. Boonzaaijer zegt nog niet te weten op welke termijn hij met een nieuw raadsvoorstel komt.

advertentie
advertentie