Afbeelding
Dorpsjournalist.nl

Groen licht voor woningen in oud kantoor Driebergen

27 maart 2019 om 10:59 lokaal

DRIEBERGEN Opnieuw krijgt een leegstaand kantoorpand aan de Hoofdstraat een woonbestemming. In het pand van het voormalige Centraal opleidingsinstituut levensmiddelen (COL) komen nog dit jaar 32 appartementen. Dinsdag heeft het Heuvelrugcollege daarvoor groen licht gegeven.

Michiel Schaaij

Volgens wethouder Rob Jorg (VVD) gaat een particuliere belegger het pand op de hoek van de Hoofdstraat en Nijendal transformeren. Er wordt een derde verdieping aan het het gebouw toegevoegd en aan de Nijendal-kant komt een uitbouw. Hoewel dat voor de transformatie van oude kantoorgebouwen nog niet wettelijk verplicht is, worden de 32 appartementen aardgasvrij opgeleverd.

SOCIALE HUUR Volgens Jorg gaat het bij de nieuwe woningen om zowel sociale als middenhuur. De exacte verdeling is nog niet bekend, maar de wethouder gaat ervan uit, dat ongeveer tweederde van de appartementen tot de sociale sector zullen behoren. Jorg zegt blij te zijn met de uitbreiding van de lokale woningvoorraad.

WONINGNOOD Vorig jaar bouwde woningcorporatie Heuvelrug Wonen al 34 appartementen voor starters in het vroegere Recron-gebouw, een steenworp verderop aan de Hoofdstraat. Vanwege de grote woningnood en het gebrek aan doorstroming op de huizenmarkt wil het college de komende periode gemiddeld 140 nieuwe woningen per jaar bouwen.

ZONNEPANELEN Of dat aantal daadwerkelijk gehaald gaat worden, is nog niet duidelijk. Wethouder Jorg brengt binnenkort de actuele cijfers en vooruitzichten naar buiten. Qua duurzaamheid laat het nieuwe wooncomplex aan de Hoofdstraat 78 weinig te wensen over. Zo ondergaan de buitengevels een metamorfose en worden er op het dak 160 zonnepanelen geïnstalleerd.

LEEGSTAND Naar verwachting wekt het pand na de transformatie meer stroom op dan het zelf verbruikt en kan er dus elektriciteit aan het net worden teruggeleverd. Het oude kantoorgebouw heeft jarenlang leeg gestaan. De laatste gebruiker was opleidingsinstituut BGL Partners, dat haar activiteiten onder andere naar Kaap Doorn heeft overgebracht.

BELEGGER De gemeente wil nog niet naar buiten brengen wie het initiatief voor de transformatie van het oude pand heeft genomen. Het zou om een particulier gaan, die elders in de provincie enkele winkels bezit en als belegger zijn pensioenvoorziening veilig wil stellen. Nog deze week wordt de vergunning voor het project formeel verleend. Met de asbestsanering zou intussen al zijn begonnen.

advertentie
advertentie