Afbeelding
Google Maps

Aangepaste regels om erfgoed te beschermen

26 maart 2019 om 17:37 lokaal

HEUVELRUG Het college van de Utrechtse Heuvelrug heeft een tweede Wijziging Monumentenverordening en de Beleidskaart Archeologie in concept vastgesteld. Voorafgaand aan dit besluit heeft de gemeente samen met deskundigen en belangstellenden, de verordening tegen het licht gehouden. Na een inzageperiode wordt de Verordening voor besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.

In de gemeentelijke Monumentenverordening staan de regels om erfgoed te beschermen. Wanneer is archeologisch onderzoek noodzakelijk. Wanneer heeft u een monumentenvergunning nodig. Er worden doorlopend nieuwe ontdekkingen gedaan en nieuwe technieken ontwikkeld, met name in de archeologische monumentenzorg. Dit voortschrijdende inzicht is verwerkt in de geactualiseerde archeologische beleidskaart. Hierdoor blijven de regels passend, effectief en efficiënt. ,,Het is nog steeds niet de bedoeling dat er een glazen stolp over erfgoed gezet wordt en dat er niets mag veranderen", schrijft het college. ,,Veranderingen zijn mogelijk, met oog voor de cultuurhistorische waarden. Maatwerk is hierbij van groot belang. Wil iemand bijvoorbeeld de kap van zijn monumentale woonhuis isoleren, dan wordt samen gezocht naar de best passende isolatiemethode bij de historische kap."

Wethouder Rob Jorg: ,,Ik vind het belangrijk dat bij vergunningverlening voor monumenten gekeken wordt naar alle belangrijke aspecten. Zoals behoud van belangrijk cultuurhistorisch erfgoed, maar ook ons streven naar een duurzame omgang met energie en het voorkomen van leegstand. Er is veel mogelijk met behoud van cultuurhistorische waarden."

advertentie
advertentie