Als aftrap van ‘Vertel het Door(n)’ stopte Christine van Exel samen met basisschoolkinderen een schat in de torenspits van de Hervormde Kerk aan de Kampweg.
Als aftrap van ‘Vertel het Door(n)’ stopte Christine van Exel samen met basisschoolkinderen een schat in de torenspits van de Hervormde Kerk aan de Kampweg. Babs Bouwman

Verhalen maken Doorn leuker

17 maart 2019 om 06:42 lokaal

DOORN De inwoners van Doorn attent maken op de leuke details en de bijna vergeten verhalen doorvertellen. Dat is het doel van 'Vertel het Door(n)'. De aftrap van het project vond plaats op 20 februari met de plaatsing van een tijdscapsule in de torenspits van de voormalig Hervormde Kerk op de Kampweg. Een soort schat gemaakt door Doornse basisschoolkinderen. Een tijdsbeeld van nu voor later. Dat is de bedoeling van 'Vertel het Door(n)', de gebruiken en verhalen van vroeger in het heden weer een plek geven.

Babs Bouwman

Het idee van initiatiefneemster Christine van Exel is om kinderen, maar ook hun ouders, in contact te brengen met het cultureel erfgoed van Doorn. Inwoners en bezoekers attent maken op de leuke details van het dorp. ,,We kijken te weinig om ons heen", vindt Van Exel. ,,Als je gewezen wordt op die leuke details en verhalen dan ga je je dorp leuker vinden en krijg je meer binding."

STOOMTRAM Neem nou de bel in de toren van het huis Oud Sitio, wat vroeger een groot park was. Het luiden van de bel over de velden had zo'n groot bereik, dat iedereen wist dat ze aan tafel moesten. En wie kent de verhalen over de grafheuvels of het Apebosje? Vast niet iedereen weet dat er ooit een theeschenkerij was in het dorp en een melkfabriek. Op het grote kruispunt midden in het dorp stond vroeger Hotel Lagerwey waar de stoomtram langs kwam. Een aantal verhalen is bekend. De oudste generatie van Doorn kent er vast meer. Christine van Exel wil graag met hen in contact komen. Zodat meer verhalen doorverteld kunnen worden.

APP Samen met geschiedkundige Annet Werkhoven maakte Van Exel een kaart van Doorn met bijna vijftig punten waar iets over te vertellen is. Deze punten vormen een culturele route: een canon van de Doornse geschiedenis. De scholen krijgen een lesprogramma aangeboden, waarmee ze een route rondom de school kunnen volgen.

Uitleg over straatnaambordjes hoort ook tot het project. Leuk om te weten dat de Frans van Dijklaan is vernoemd naar een oorlogsheld. Dat Plein 1923 een datum markeert van de overgang van een moestuin naar een plein. Of er nog acacia's staan in de Acacialaan en wat voor soort boom dat eigenlijk is? Er is overleg met de gemeente over bordjes op lantaarnpalen, die de passant vertellen over de bezienswaardigheid op dat punt. Met een QR-code kun je via een app op je telefoon nog meer te weten komen.

SAMEN Van Exel maakt zich ook sterk voor muurgedichten. Want een saaie nietszeggende muur die wordt omgetoverd tot een literair punt, maakt een dorp ook interessant. Christine van Exel is op zoek naar mensen met herinneringen aan het dorp. En ook naar liefhebbers voor de gedichtencommissie. Het liefst betrekt ze zoveel mogelijk mensen bij 'Vertel het Door(n)'. ,,Want alleen samen maken we ons dorp leuker!"

Meer informatie via tel. 06-30176975 of mail naar vertelhetdoorn@gmail.com

advertentie
advertentie