Afbeelding
Jeroen van der Meyde

Meeste trouwambtenaren blijven ontevreden

12 maart 2019 om 12:36 lokaal

HEUVELRUG Het schrappen van de gemeentebode bij huwelijken zorgt nog steeds voor onrust. De meerderheid van de Buitengewoon Ambtenaren van de Burgerlijke Stand (BABS-en) is het niet met de maatregel eens en schreef tot tweemaal toe een protestbrief. Maandagavond boog de Heuvelrugpolitiek zich over de kwestie.

Michiel Schaaij

TELEURGESTELD Woordvoerder Annemiek Speelman van de trouwambtenaren maakte de raadscommissie duidelijk, dat ze teleurgesteld is in de gemeente. Volgens haar is er geen overleg over de maatregel geweest met de BABS-en. ,,Het was eenrichtingsverkeer'', aldus Speelman. Het buitenspel zetten van de bodes betitelde ze als ,,een groot verlies en verschraling voor bruidsparen.''

DIGITALISERING Wethouder Hans Waaldijk (Open) zei dat de gedwongen afwezigheid van de bode vooral een organisatorische kwestie is. Er zou slechts een indirect verband zijn met de huidige bezuinigingsopgave. Door de digitalisering is er al een aantal jaren minder werk voor de gemeentebodes. Om die reden werd de bodedienst bij een vorige bezuinigingsronde al sterk ingekrompen.

LASTIGER Het gevolg van die reductie was wel, dat het steeds lastiger werd  om op de gewenste trouwmomenten een bode beschikbaar te hebben. Maar bekijk het eens van de andere kant, zo redeneert publieksmanager Hermannus Stegeman van de gemeente. Door het schrappen van de bode krijgen bruidsparen veel meer mogelijkheden om hun eigen trouwmoment te kiezen.

BEZWAREN De gemeente ziet nog wel twee alternatieven om aan bezwaren van de buitengewoon ambtenaren tegemoet te komen. Zo zouden de BABS-en bij grotere huwelijken uit een pool van vrijwillige bodes kunnen putten. Een andere mogelijkheid is dat bruidsparen er zelf voor kunnen kiezen, om tegen extra betaling een bode aanwezig te laten zijn bij hun huwelijksvoltrekking.

BRIEVENBUS Zo'n toeslag van ongeveer 100 euro zien de BABS-en echter niet zitten. Intussen blijft het college vasthouden aan de maatregel, die sinds 1 januari van kracht is. In de toekomst kunnen trouwambtenaren na een huwelijk buiten het Doornse cultuurhuis de trouwakte in een een brandvrije brievenbus van de gemeente deponeren. Op die manier hoeven de officiële documenten tijdens weekeinden niet bij de BABS-en thuis bewaard te worden.

GEMOPPER Of de gemeenteraad zich bij het besluit van Waaldijk neerlegt, is nog niet duidelijk. Verschillende partijen leken nog te twijfelen. Voor fractieleider Sybe Streekstra (BVHLokaal) is de kwestie wel duidelijk. Hij wil dat de oude situatie snel wordt hersteld en er weer bodes beschikbaar komen. Als het niet anders kan, op kosten van toekomstige bruidsparen.

advertentie
advertentie