Afbeelding
iStock

Gemeente tekent Green Deal Duurzame Zorg

31 januari 2019 om 10:16 lokaal

HEUVELRUG Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft besloten de Green Deal 'Nederland op weg naar Duurzame Zorg' 2.0 te ondertekenen. Dat meldt de gemeente in een persbericht. ,,Zorginstellingen zijn een belangrijke partner van de gemeente in de samenwerking voor een gezonde samenleving. Zorginstellingen zijn ook grootverbruikers van energie, water, voedsel, grondstoffen en vervoer. Er is samen nog veel milieuwinst te behalen.''

In de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn zorginstellingen volgens de gemeente verantwoordelijk voor circa 6 procent van de zakelijke CO2-uitstoot. ,,Door energiebesparing, energieneutraal bouwen, afvalscheiding en elektrisch vervoer kunnen zij een belangrijke bijdrage leveren aan het halen van de klimaatambities.''

Utrechtse Heuvelrug voert de Green Deal samen met andere gemeenten, provincie Utrecht en zorginstellingen in Utrecht uit. De Green Deal 2.0 is een vervolg op de Green Deal Duurzame Zorg uit 2015. Het doel is dat alle Utrechtse gemeenten en grotere zorginstellingen zich aansluiten bij deze aanpak om zorginstellingen in de provincie te verduurzamen.

Gemeenten sluiten gezamenlijk één samenwerkingsovereenkomst met de zorginstelling. Hierin spreken zij af dat de zorginstelling een certificaat van de Milieuthermometer Zorg gaat halen. De Milieuthermometer Zorg is een milieumanagementsysteem dat een duurzame bedrijfsvoering stimuleert en borgt. Gemeenten ondersteunen de zorginstelling in het werken met de Milieuthermometer. Ze bieden de zorginstelling adviesuren van experts en organiseren een kenniscommunity, waarin zorginstellingen van elkaar kunnen leren.

Op 6 maart ondertekent gemeente Utrechtse Heuvelrug samen met andere Utrechtse gemeenten, de provincie Utrecht en enkele zorginstellingen de Green Deal. Tijdens de bijeenkomst vertellen Utrechtse zorginstellingen ook hoe zij werken aan verduurzaming. De bijeenkomst vindt plaats bij Altrecht in Zeist en is voor iedereen te bezoeken. Mail voor meer informatie of aanmelden voor de bijeenkomst naar: gea.van.oortmarssen@provincie-utrecht.nl.

advertentie
advertentie