Nico Broerse en Teus Bleijenberg, twee bekende gezichten van 'De Snuffelschuur' nemen afscheid van hun vrijwilligerswerk.
Nico Broerse en Teus Bleijenberg, twee bekende gezichten van 'De Snuffelschuur' nemen afscheid van hun vrijwilligerswerk. De Snuffelschuur

Teus en Nico stoppen bij de Snuffelschuur

5 januari 2019 om 06:36 lokaal

LEERSUM Vele klanten van 'De Snuffelschuur' bedankten zaterdagochtend Teus Bleijenberg (93) en Nico Broerse (92) voor hun jarenlange inzet. Beiden stoppen vanwege de hoge leeftijd met hun vrijwilligerswerk voor de bekende Leersumse kringloopwinkel. Niet alleen de klanten, maar ook hun collega's zullen het trouwe duo, dat samen het zogenaamde 'Achterhuis' bestierde, missen.

Edith Hazelzet

,,Kijk, de twee Malle Pietjes nemen afscheid", klinkt het zaterdag lachend. Wie De Snuffelschuur regelmatig bezoekt, kent beide markante heren gegarandeerd. Ze vielen altijd al op; niet alleen door hun leeftijd, maar ook door de zekerheid waarmee zij hun prijzen bepaalden, en de kalmte waarmee zij daaraan vasthielden. Bij hen was van onderhandelen geen sprake - 'het is voor het goede doel' - maar er was wel altijd ruimte voor een gezellig praatje.

POESPAS Het middengedeelte van De Snuffelschuur ziet er feestelijk uit met kleurige vlaggetjes. Teus en Nico hebben allebei een zonnebloem opgespeld gekregen met '93' erin. ,,Bij mij duurt het eigenlijk nog een maandje voordat ik jarig ben", bekent Nico. Terwijl alle 'poespas' van hen niet echt had gehoeven, genieten ze toch van alle aandacht die hen ten deel valt en van de vele warme woorden van trouwe klanten.

,,Er zijn er heel veel die me van oudsher kennen, die zeggen dat ze het fijn hebben gevonden met me al die jaren", aldus Teus, voor wie speciaal ook (achter)kleinkinderen zijn gekomen met cadeautjes. Hij is vanaf de oprichting betrokken bij De Snuffelschuur. ,,Achttien jaar geleden werd ik gevraagd, omdat ik daarvoor al actief was voor de Michaëlkerk met rommelmarkten, bazaars en oliebollenacties. Eigenlijk ben ik al meer dan 25 jaar bezig zo", vertelt hij tussen het helpen van klanten door.

KLIK Zeven jaar lang vormde hij een duo met Nico Broerse die dus op zijn 85e begon als vrijwilliger. ,,Hij was nog jong", zegt Teus plagerig. ,,Vanaf het eerste uur pikte het al", zegt Nico. ,,We weten wat we aan elkaar hebben." Beiden stoppen nu ze nog gezond zijn. Een zwart gat verwachten ze niet. Nico: ,,Ik heb mijn huishoudinkje en een kleine tuin om me bezig te houden."

Teus Lagerweij, voorzitter van Stichting De Snuffelschuur, vindt het jammer dat de heren weggaan. ,,Ze hebben de gunfactor en ze zijn bijzonder loyaal. Ze misten geen dag, totdat ik hen min of meer dwong om een keer in de vijf weken vrij te nemen. Ik heb ook al drie jaar een vervanger meelopen", vertelt hij lachend.

REGIOFUNCTIE Liefhebbers van tweedehandsartikelen, en ook handelaren, staan elke zaterdagochtend ruim op tijd al te wachten, totdat om negen uur de deur van de 600 vierkante meter grote schuur opengaat. De beperkte openingstijd lijkt een deel van het succes.

De Snuffelschuur staat in de wijde regio bekend om het uitgebreide aanbod van goede kwaliteit tegen redelijke prijzen. ,,Voor onze 93 vrijwilligers is de sociale functie erg belangrijk. Soms zit er vijftig man bij de koffie op maandag", vertelt Lagerweij. ,,Als ze hier eenmaal vrijwilliger zijn, dan blijven ze. Vanwege de gemiddelde leeftijd kunnen we wel voortdurend nieuwe mensen gebruiken", nodigt de voorzitter uit.

LAATSTE BEL Om 12:00 uur gaat de bel voor de sluiting. Teus en Nico tellen voor de laatste keer samen hun opbrengst, terwijl de net ingebrachte artikelen alweer over de schuur verspreid worden. Maandag richten ze hun 'Achterhuis' weer in en daarna is het aan hun opvolgers. Ze zullen nog wel eens aanschuiven bij de koffie. ,,Het lopen wordt voor mij wat lastiger, maar ik blijf hier 'kommen' totdat het niet meer gaat", besluit Teus.

advertentie
advertentie