Schrijven van muziek vindt voortdurend plaats in jan Duindam.
Schrijven van muziek vindt voortdurend plaats in jan Duindam. Babs Bouwman

Muziek en zang in de seizoenen

6 januari 2019 om 07:14 lokaal

DOORN Zijn hele leven is Jan Duindam bezig met muziek. Eigenlijk was hij al singer-songwriter lang voordat het woord bestond. Een toevallige ontmoeting met Gertrude van Houtum van de biologische kwekerij in Doorn leidde tot het initiatief van de seizoensconcerten en zangworkshops. Iedere maand is er op de kwekerij een concert waarbij, dat wat er op dat moment in de natuur gebeurt, een plaats krijgt. Een gastspreker diept het thema uit. Afgewisseld met muziek die het verhaal 'verwoordt' en aanvult.

Babs Bouwman

Jan Duindam is zijn hele leven al musicus. Als klein jongetje zong hij gregoriaanse liederen in de kerk. Een teleurstelling toen dat ophield, want voor hem verdween daarmee de mysterie. Onbewust was hij bezig met de klank en wat daarmee in een ruimte gebeurt. Met 10 jaar jong bespeelde hij de gitaar en daarna nog vele andere instrumenten. Duindam komt uit een Utrechts gezin van 15 kinderen en er was veel muziek thuis. Door de strenge opvoeding en het grote gezin was er weinig ruimte voor zijn eigen zijn.

Zijn eigen hoekje ergens vinden, liedjes bedenken en neuriën, was een van de manieren om bij zichzelf te komen en zijn eigen wereld te creëren. ,,Zingen is de weg vinden naar jezelf", vertelt Jan Duindam. ,,Door je stem te omarmen kun je daarin groeien". De zanger is ervan overtuigd dat de stem veel informatie geeft over je balans. Er valt veel aan te ontdekken. Want er is meer dan de stem zelf.

STILTE Biologische Kwekerij van Houtum ligt midden in een prachtig stiltegebied tussen Driebergen en Doorn. Naast het Von Gimborn Arboretum. Volgens Jan Duindam de ideale plaats voor de seizoensconcerten en de zangworkshops. Afgelopen weekend was het winterconcert. In BrotherHood speelde Jan met zijn twee broers folksongs en jazzy ballads. Gastspreker Willem Glaudemans, eindvertaler van 'A Course in Miracles' sprak over de stilte.

,,Stilte waarin alles tot rust komt en waaraan alles ontspringt", aldus Jan. Op 19 januari is de zangworkshop met het thema 'Afstemmen': Luisteren met al je zintuigen. De weg naar binnen, in het nu, afstemmen op wat wil klinken en de klank tot je laten komen. De zangworkshops rond stem en bewustzijn zorgen voor verbinding met jezelf, de ander, de ruimte en de stilte.

HARMONIE ,,Als ik zing is het net alsof alle delen van mijzelf terugvloeien en ik voel het door mij heen stromen", zegt Duindam. Hij is bewust bezig met de verbinding met zichzelf en daardoor automatisch met zijn publiek. Want de harmonie in zijn stem kan mensen ontroeren. Naast muziek maken, geeft Jan in het dagelijks leven gitaarles en is hij bezig met een heel groot boek:75 stukken koorzang, alle teksten die hij de afgelopen 30 jaar schreef. Voor hem heeft het iets van een levenswerk, want sommige songs groeiden in die jaren met hem mee.

Jan Duindam brengt mensen bij elkaar en hij hoopt dat tijdens de concerten en workshops mensen opnieuw geïnteresseerd raken in het mysterie van de stem.

Meer informatie op janduindam.com.

advertentie
advertentie