Afbeelding
Victor Schutijser

Wat doe je als het oorlog wordt?

16 december 2018 om 06:30 lokaal

DRIEBERGEN In het Winkeltheater aan de Traaij zit op maandagavond een groep jongeren die al druk bezig is met 4 mei. De voorbereidingen voor 'Theater na de Dam' zijn al in volle gang, ook dit jaar zal de jonge traditie in Driebergen worden voortgezet om verhalen over de Tweede Wereldoorlog in leven te houden door het maken van een voorstelling.

Victor Schutijser

Op dit moment is de groep bezig met het verzamelen van bronmateriaal, waarmee ze later een voorstelling zullen maken. Na de warming-up begint een inventarisatierondje over het nieuw gevonden materiaal. Er komen verhalen voorbij van verborgen gehouden radio's en stiekem suiker halen op de zwarte markt.

NIKS MEEGEMAAKT ,,Mensen die de oorlog hebben meegemaakt bagatelliseren vaak wat er allemaal gebeurd is. Ze zeggen vaak 'ik heb niks meegemaakt hoor' of 'anderen hadden het erger'. Voor het toneelstuk dat we nu gaan maken zijn we juist opzoek naar hoe de gewone mensen de oorlog hebben meegemaakt", legt Kamiel van der Laan, regisseur van het stuk, uit.

WERKELIJKHEID ,,Mensen uit de buurt die de oorlog hebben meegemaakt gaan we interviewen, van het interview maken we ook een geluidsopname. Die opnames worden gebruikt om 'Verbatim' theater te maken. Dat is documentair theater waarbij letterlijk de worden van de bron worden gebruikt.'' Deze techniek wordt onder andere gebruikt bij Soldaat van Oranje, waar ze een krantenartikel letterlijk gebruiken in de voorstelling. ,,Het is een manier om een zo echt mogelijke werkelijkheid te creëren. In spraak gebruiken mensen geen hele zinnen of poëtische omschrijvingen", weet Van der Laan.

INTONATIE De interviews worden anoniem verwerkt en de theatergroep zal ook verhalen samenvoegen om een geheel te maken. ,,Tijdens de voorstelling hebben spelers een koptelefoon op waardoor ze de gemonteerde interviews horen. Zo kunnen ze naast de letterlijke woorden ook de intonatie van de originele bron laten zien", vertelt Van der Laan.

OP ZOEK De toneelgroep is op zoek naar mensen die de oorlog hebben meegemaakt, maar ook dagboeken of mensen die veel verhalen hebben gehoord van hun vader/moeder/opa/oma die de oorlog heeft meegemaakt. ,,We zijn met name op zoek naar mensen die iets weten over 'Engeland Spiel', de knockploeg in Doorn, de neergestortte Soldaat in de buurt en verhalen rond de ontruiming van Ouwehands Dierenpark", zegt Van der Laan.

GEEN FEITJES ,,We zijn niet opzoek naar geschiedenisboekfeitjes, maar naar hoe iemand het ervaren heeft. Ook als je het niet precies meer weet, is dat geen probleem, het gaat ons om het gevoel", aldus Van der Laan. Mensen die mee willen werken kunnen bellen naar Kamiel van der Laan op 0610775240 of mailen naar info@threehills.nl

advertentie
advertentie