Afbeelding
Corina Blommendaal

'Mooie uitdaging binnen kleurrijke gemeente'

1 december 2018 om 13:31 lokaal

DOORN Sinds twee maanden is Annette Tymann aan de slag als nieuwe directeur-bestuurder van de Stichting sociale dorpsteams. Zij volgt de eerste vaste bestuurder Frederik Swart op. De stichting werd destijds opgezet door kwartiermaker Erik Dorscheit. Er is al veel bereikt, maar ook nog genoeg dat aangescherpt kan worden qua processen en effectiviteit.

Corina Blommendaal

Tymann heeft met een bestuurs-economische studieachtergrond veel ervaring opgedaan met processen binnen de zorg, overheid en de welzijnssector. Maar ze werkte ook bij het Ministerie van Financiën in Den Haag en deed een opdracht bij Jeugdzorg in Utrecht. ,,Het bijzondere is, dat ik vroeger arts wilde worden maar werd uitgeloot", vertelt ze. ,,Toch is het werk dat ik nu doe in zekere zin vergelijkbaar.

Een huisarts heeft ook veelzijdig werk en moet de zaken van verschillende kanten bekijken. Niet heel specifiek op één vlak bezig zijn, maar zicht hebben op het totale plaatje."

NIET 'OVERPROBLEMATISEREN' Binnen onze samenleving, dus ook op de Utrechtse Heuvelrug, is het inmiddels 'normaal' dat als iets niet helemaal werkt er meteen sprake is van een probleem waar professionele hulp voor nodig is. ,,Dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn", benadrukt Tymann. ,,Er kan van alles gebeuren in een mensenleven. Mensen kunnen zo vastlopen in hun relatie dat een scheiding onvermijdelijk is. Dan is het belangrijk dat als er kinderen zijn, zij daar niet de dupe van worden.

Dat de ouders ondersteund worden waar nodig en zich bewust zijn van het feit dat ook al is er geen partnerschap meer, het ouderschap blijft. En dat ze als ze vastlopen in het organiseren van hun nieuwe leven en de opvang van hun kinderen, ze ook een beroep kunnen doen op hun naaste omgeving. Zoals familie, vrienden, kennissen of buren. Daarom is het zo mooi dat er allerlei initiatieven ontstaan zoals steungezinnen, waar vaak tijdelijk even lucht geboden kan worden daar waar het nodig is. Datzelfde geldt voor het delen van ervaringen als je kind bijvoorbeeld autisme heeft; je hebt veel aan ervaringen van andere ouders."

PROCESSEN BORGEN Inmiddels werken er meer dan vijftig mensen binnen de Stichting Sociale Dorpsteams. ,,Dat vraagt erom dat de processen en de kwaliteit goed geborgd zijn", zegt Tymann. ,,Maar ook kunnen we zorg en welzijn nog beter op elkaar laten aansluiten en meer gebruik maken van het sociale netwerk. Wat ik geweldig vind om te zien, is hoe gemotiveerd de medewerkers zijn om er samen voor te zorgen dat we efficiënter kunnen werken. Dat er binnen de Sociale Dorpsteams vaak al inzicht is in de problematiek binnen een bepaald gezin en het belangrijk is dat we in sommige gevallen beter kunnen ondersteunen dan een volgende instantie inzetten die nog niets van de situatie weet." Tymann doet deze opdracht op interim-basis en heeft ook een adviserende rol.

BEDOELING ,,Het is de bedoeling dat ik komend voorjaar goed advies uit kan brengen over waar we staan en wat het profiel zou moeten zijn van degene die deze rol daarna op vaste basis in gaat vullen. Gezien mijn achtergrond, ook als toezichthouder, kan ik bestuurs-organisatorisch nagaan wat de verbeterpunten zijn en daar oplossingen voor aandragen.

En ervoor zorgen dat de medewerkers nog beter op hun plek zitten en er weinig tot geen energielekken zijn, zodat ze de inwoners goed kunnen ondersteunen. Dat is mijn uitdaging hier."

advertentie
advertentie