Bewonersgroep Behoud Boerenbuurt sprak maandagavond in in de beeldvormende vergadering over de gemeentelijke woonvisie.
Bewonersgroep Behoud Boerenbuurt sprak maandagavond in in de beeldvormende vergadering over de gemeentelijke woonvisie. Edith Hazelzet

Raadsleden bezoeken Boerenbuurt

8 november 2018 om 10:39 lokaal

LEERSUM Een aantal raads- en commissieleden en de dorpswethouder kwamen zaterdagochtend de weilanden tussen de Kerkweg en de Boerenbuurt nader bekijken. Voor de gelegenheid was het gebied opengesteld. Het grootste deel van deze grond, met een agrarische bestemming, is in handen van projectontwikkelaar AM, die er woningen wil bouwen. Buurtbewoners zetten zich in om dit stukje natuur binnen het dorp te behouden.

Edith Hazelzet

Het is koud maar zonnig wanneer de raadsleden de groene driehoek betreden. Het aanzien van grazende schapen en ganzen in het sappige gras tussen de slootjes met vierdubbele rijen knotwilgen is prachtig. Rechts een poel met een berk en riet, wuivend in de wind. Verderop zicht op monumentale boerderijen, een ooievaarsnest en de kerktoren. De raadsleden van buitenaf zijn aangenaam verrast door de kennismaking met dit stukje Leersum.

KARAKTERISTIEK Bewonersgroep Behoud Boerenbuurt (BBB) verzet zich sinds het voorjaar tegen de naar hun mening verouderde bouwplannen voor deze plek: ,,Inzichten veranderen en daarom pleiten wij voor het behoud van dit prachtige groene gebied, dat reikt tot in het hart van het dorp en dat beeldbepalend is voor Leersum", aldus Peter Kunneman van BBB. ,,In Drenthe zou dit acuut gebombardeerd worden tot een beschermd dorpsgezicht", denkt Frans van Wijk, ook van de bewonersgroep. Het is volgens hem het laatste stukje dat herinnert aan het schapenverleden van Leersum, dat ooit 43 schaapskooien kende.

DENK NA De woningbouwopgave van de gemeente staat op gespannen voet met de groene plekken binnen de rode contouren. Mede hierom pleit BBB voor een heroverweging: ,,Dit is de laatste substantiële plek binnen Leersum, die bebouwd mag worden. En dat lijkt gemakkelijk; alleen de bestemming moet gewijzigd worden. Maar daarna is de ruimte op. Wat wij vragen is om de volgorde te veranderen: denk eerst goed na over de vraag waar er gebouwd kan worden, als de rode contouren gevuld zijn. Wellicht zijn dat locaties die minder waardevol zijn dan deze. Offer dit stukje natuur, waarin ook met subsidies is geïnvesteerd, niet te vroeg op." BBB denkt daarnaast dat toestemming om hier te bouwen een vertragend effect zal hebben op de uitvoering van plannen op de bekende 'rotte plekken' in het dorp.

ONWAARSCHIJNLIJK De gemeenteraadsleden zijn uiteindelijk degenen die bepalen of een bestemmingsplanwijziging wordt goedgekeurd. Verschillende van hen kenden uit eigen ervaring soortgelijke plekken. Cees Nootenboom (commissielid BVH) noemde De Meern als voorbeeld waar een soortgelijk aanzicht behouden bleef en werd opengesteld voor publiek. Dit is ook de wens van BBB, als het gebied gespaard blijft. Clemens Festen, Nienke van der Veen en Linda Oostwal (allen OPEN) namen het op voor alleenstaanden, ouderen en starters binnen de gemeente die op zoek zijn naar passende, veelal sociale woningen.

Kunneman reageerde hierop: ,,Natuurlijk ontmoeten wij ook Leersumers die voor bouw van woningen zijn, vooral voor hun kinderen. Dat begrijpen we. Maar het is onwaarschijnlijk dat hier alleen gebouwd zal worden voor Leersumers. Iedereen uit heel Nederland mag hier straks een woning kopen en in de UH10 gemeenten van de provincie staan 280.000 woningzoekenden ingeschreven, die allemaal mogen reageren op een huurwoning hier. Daar lossen we binnen onze gemeente dus niets mee op. De ervaringen met projectontwikkelaars leren, dat er een voorkeur is voor de bouw van dure koopwoningen, aangezien daaraan het meest wordt verdiend. De opgave van 35 procent sociaal wordt regelmatig uitgeruild met andere locaties of zelfs afgekocht."

advertentie
advertentie