Afbeelding
Archief BDUmedia

Tweederde van de mariniers vertrekt als de kazerne naar Vlissingen verhuist

23 oktober 2018 om 16:30 lokaal

DOORN Twee derde van de mariniers vertrekt bij het Korps, als hun kazerne van Doorn naar Vlissingen verhuist. RTV Utrecht heeft in een WOB-verzoek de exacte cijfers uit een onderzoek van Defensie naar de verhuisbereidheid opgevraagd. Daaruit blijkt exact hoe groot de onvrede op dit moment is. De kazerneverhuizing leidt al lange tijd tot onrust. Staatssecretaris Barbara Visser liet in een Kamerbrief midden september doorschemeren dat ,,veel mariniers Defensie overwegen te verlaten" als ze in Zeeland gestationeerd worden. Nu zijn de precieze cijfers bekend. 

'Ik zal vertrekken bij operationele eenheden mariniers als ik in Vlissingen word geplaatst.' Die stelling legde Defensie voor aan de mariniers. 68 procent van de ondervraagden zegt daarop: helemaal mee eens (51 procent) of mee eens (17 procent). Slechts 16 procent is het er niet (9 procent) of helemaal niet mee eens (7 procent). De overige 16 procent heeft geen mening. Duizend mariniers reageerden op de vragenlijst van Defensie. Er is ook gevraagd wat Defensie moet doen om de mariniers te behouden. Van de 527 mariniers die de vraag beantwoordden, trapten 215 mannen een open deur in: het zou helpen als de kazerne in Doorn blijft. Ook de arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden zijn voor veel mariniers een probleem.

UITSTROOM De uitstroom van mariniers is nu al hoog. In september van dit jaar waren al meer mannen vertrokken dan in heel 2017. 157 mannen hadden in september al het Korps verlaten. In de cijfers die RTV Utrecht nu heeft gekregen blijkt waarom: 71 procent geeft aan dat de verhuizing naar Vlissingen een reden is. Ter vergelijking: in 2015 speelde dat een stuk minder. Toen gaf 34 procent dat als reden op. In de opgevraagde enquête vraagt Defensie ook aan de werknemers of ze denken aan ander werk. Bij de mariniers denkt maar liefst twee derde (68 procent) erover om binnen of buiten defensie iets anders te gaan doen. Defensiebreed is dat een stuk lager, namelijk 54 procent.

TWEEDE KAMER De Kazerneverhuizing zit muurvast op dit moment. Gesprekken tussen Defensie en de mariniers over hoe de kazerne eruit moet komen te zien, verlopen moeizaam. Als dat zo blijft, zit er een rechtszaak aan te komen. Tot begin van dit jaar gebeurt er niets op het kazerneterrein in Vlissingen, om zo geen onomkeerbare stappen te zetten. Ook in de politiek zijn er veel vragen en twijfels over de verhuizing. Begin november vergadert de commissie Defensie in de Tweede Kamer over de kwestie.

advertentie
advertentie