Lang leve geschiedenis

4 oktober 2018 om 09:31 Lokaal/Column

Als historicus kijk ik jaarlijks stiekem uit naar de maand oktober. Naast mijn voorliefde voor de herfst (al die kleuren!) is het ook de Maand van de Geschiedenis. Het thema dit jaar is 'Dit is opstand'. Men wordt al strijdlustig bij het uitspreken ervan. Vuisten die op tafel slaan, stemmen die steeds luider klinken en leuzen die op borden geschreven worden. Nu nog een opzwepende mars eronder en gaan! Het doet me denken aan de protesten in Canada die vaak heel lieflijk verlopen, als ze er al zijn. Er verscheen ooit een foto van een meneer die een klein bord liefkozend in zijn armen hield met de tekst I am upset (ik ben boos). De tegenstrijdigheid tussen zijn uitstraling en de tekst op het bord maakte het bijna iconisch. Dat protest verliep heel anders dan bijvoorbeeld in de jaren '80 in Nederland. "Geen woning = geen kroning!", dat klinkt toch al een stuk opzwepender. Niet dat ik verwacht dat er ooit nog zulke opstanden komen. Opstanden zijn wat dat betreft ook een stuk digitaler geworden, kijk maar naar de #metoo beweging. Het is alleen jammer dat de vrouw met de luidste proteststem deze week zelf heeft bekend seks te hebben gehad met een destijds minderjarige acteur. Daar gaat je geloofwaardigheid. 'Me too' heeft ineens een hele andere lading gekregen.

Als een ode aan de geschiedenis kan ik het niet laten om hier weer eens naar te kijken. Ware het dat er geen regionale opstanden zijn om over te schrijven. Niet dat ik weet althans, maar wie weet zal Doorn me ooit nog verrassen door met een protestmars het kruispunt op de Dorpsstraat en Langbroekerweg te blokkeren.
De opstanden daargelaten moet ik dus maar eens kijken naar beschaafdere dagen in oktober. Dagen die niet maatschappij ontwrichtend werken, zoals de dag van het Kinderzwerfboek op 3 oktober. Toegegeven, ik heb nooit geweten dat die dag bestond maar het past wel in het straatje van de kinderboekenweek. Het Kinderzwerfboek is bedacht door Leo Dijkgraaf en bestaat sinds 26 mei 2010. Kinderboeken zwierven toen nog thuisloos door het land, maar kunnen sinds 2014 terecht bij Kinderzwerfstations. Hier kunnen kinderen boeken halen en/of brengen met als doel meer kinderen te laten lezen. Heel stiekem mag je je afvragen of mooie boeken of bekendere titels dan wel doorgegeven worden en niet worden gehouden. We hebben het tenslotte over Nederland, laten we wel wezen. Het idee is in ieder geval erg leuk en ik juich het van harte toe. Dus zie je een kinderboek zwerven, geef hem dan onderdak in bijvoorbeeld een minibieb.

Na de dag van het Kinderzwerfboek is het weer dierendag. Deze dag heeft een interessantere geschiedenis en wordt als sinds 1930 gevierd in Nederland. Tijdens een internationale Dierenbeschermingscongres in Wenen (1929) kwam men tot de conclusie dat dierendag op de sterfdag van de heilige Franciscus van Assisi gevierd moest worden. Het is een hele tijd een christelijk feest geweest waarbij men ook dieren kon meenemen naar de kerk om gezegend te worden. Nu is dat niet meer gebruikelijk, maar of dat het gevolg is van een opstand?

Stephanie van Baggem

advertentie
advertentie