Politieke pijn in asbestkwestie

16 februari 2012 om 00:00 Achtergrond

HEUVELRUG - Het rommelt opnieuw in de Heuvelrugpolitiek. De nieuwste financiële strop is de asbestsanering bij Scholengemeenschap Maarsbergen (SGM), die onherroepelijk wordt gevolgd door tegenvallers bij nieuwbouw en renovatie van andere scholen. Omdat de verwijdering van asbest niet is opgenomen in het huisvestingsplan voor het onderwijs, moet het college op zoek naar extra financiële middelen.

‘Het zoveelste couplet uit een treurig lied’

door Michiel Schaaij

Zelfs een opgewekt mens als raadslid Gerrit Boonzaaijer (SGP) is er moedeloos van geworden. ,,Dit is het zoveelste couplet uit een treurig lied’’, zei hij vorige week in de raadscommissie Bestuur & Middelen. Boonzaaijer riep voorgaande affaires uit de nog jonge geschiedenis van de Utrechtse Heuvelrug in herinnering. Financiële debacles bij ambtswoning van burgemeester Frits Naafs, de aula van de Doornse begraafplaats, het Leersumse cultuurhuis De Binder en het Kerkplein in Doorn staan nog vers in het geheugen. Als gevolg van de laatstgenoemde kwestie moest Boonzaaijers partijgenoot wethouder Wim van Wikselaar zelfs het veld ruimen. Maar volgens Boonzaaijer heeft de Utrechtse Heuvelrug weinig geleerd van de missers uit het recente verleden. Anno 2012 staat de gemeente onder financieel toezicht van de provincie en is er met de asbestsanering op scholen een nieuwe affaire geboren.

Waar wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) eerder met de beschuldigende vinger naar haar ambtenaren wees, leek ze zich donderdagavond te verschuilen achter de Maarsbergse scholengemeenschap. Die informeerde de afdeling Vergunning en Handhaving al in het voorjaar van 2011 over het aangetroffen asbest en kreeg vervolgens toestemming om de schadelijke vezels door een gespecialiseerd bedrijf te laten verwijderen. Volgens Van Oostrum had SGM echter ook bij de afdeling Financiën aan de bel moeten trekken. Uit een toelichting van het college blijkt dat Financiën nog een half jaar onwetend bleef over het prijskaartje van de asbestsanering. De factuur van ruim € 96000 viel op 3 november in de brievenbus van het Doornse cultuurhuis, maar de gemeenteraad werd pas eind januari ingelicht.

De politieke pijn over de asbestaffaire kwam het college op forse kritiek te staan. ,,Waarom is deze informatie niet eerder boven tafel gekomen? Heeft het college wel onder de tafel gekeken?’’ vroeg VVD-raadslid Baerte de Brey. ,,Het was een stapeling van fouten en niemand had het lef om zijn vinger op te steken’’, aldus fractieleider Henk Veldhuizen (CDA). ,,Dat is beangstigend want je moet er niet aan denken, dat het bij grote projecten ook een keer misgaat’’, zei hij met een nauwelijks verholen vingerwijzing naar de bouw van het nieuwe gemeentekantoor. Hans Waaldijk (Groen Links/PvdA was vooral verbaasd dat een school zes ton voor nieuwbouw krijgt, zonder dat er waterdichte afspraken over de controle worden gemaakt. De Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug vindt de kwestie onacceptabel en Gera Hensbergen overweegt daarom in de eerstvolgende raadsvergadering een motie van treurnis in te dienen.

advertentie
advertentie