Max Engelen in boek over jeugdtopsport

29 september 2011 om 00:00 Achtergrond

MAARSBERGEN - Voor Max Engelen was het een drukke week. Woensdagmiddag was hij in Amsterdam met elf andere ‘topsport helden van de toekomst’ aanwezig bij de presentatie van het boek ‘School sport eten slapen’ van Maarten Hogenstijn. Zondag reed hij voor de Open Nederlandse Kampioenschappen 85cc grote wielen in Markelo, waar hij op de zevende plaats eindigde.

door Han Overkamp

In het boek komt Max uitgebreid aan het woord over zijn leven als motorcrosser. Ook al is hij nog maar veertien jaar oud, hij is zich terdege bewust van waar hij mee bezig is en dat hij al meerdere tegenslagen heeft moeten overwinnen. ,,In 2008 ging het mis bij een training. Ik viel en mijn knie kwam tussen de radiateur en het stuur. In het ziekenhuis zeiden ze eerst dat mijn knie gekneusd was. Toen ze er nog een keer naar keken zeiden ze dat hij gebroken was. Maar ik bleef pijn houden. De volgende dag kon ik gelukkig naar een ander ziekenhuis, waar een dokter werkt die vaak motorcrossers helpt. Die zei meteen: opereren. Maar de genezing heeft erg lang geduurd en nog is het niet helemaal goed met die knie.”

Een andere domper op het plezier van het crossen was een ongeluk in 2009, waarbij zijn beste motorcrossvriend tegen het hoofd gereden werd door een andere jongen. Zijn vriend werd met de traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd en is daar twee dagen later overleden.

Voor Max werd deze gebeurtenis een cruciaal moment in zijn carrière. ,,Ik heb weken niet meer gereden, totdat ik besefte dat ik gewoon niet zonder motorcross kan’’.

In 2010 werd Max Nederlands kampioen 85cc kleine wielen. Helaas heeft het hem afgelopen zondag in Markelo niet meegezeten. Hij is zwaar ten val gekomen en heeft een scheurtje in het bot van zijn elleboog opgelopen. Zijn arm zit nu in het gips en hij is voorlopig uitgeschakeld.

In het boek komen zijn dagindeling, zowel in de zomer als in de winter aan bod, en hoe zijn hobby is geïntegreerd in het gezinsleven van de familie Engelen. Ook zijn er tips en tricks in te lezen van Max. Omdat hij op een ‘gewone’ school te veel buiten de boot ging vallen, doordat hij op onregelmatige tijden vrij moest vragen voor wedstrijden of trainingen, is hij overgestapt naar de Topsport Talentschool in Utrecht.

Eens hoopt hij mee te kunnen doen aan het wereldkampioenschap. Maar zijn beroepskeuze ligt niet op het gebied van crossen. De doktoren die hebben bijgedragen aan het herstel van zijn knie hebben zijn hoogste respect. ,,Wat zij bij mij gedaan hebben, wil ik later weer voor andere mensen doen’’. Voor meer informatie over het boek zie www.dutch-media.nl

advertentie
advertentie