Reportage: Met 1500 Revianen naar de Efteling

23 september 2010 om 00:00 Achtergrond

Om 8.00 uur staan de bussen in een lang lint opgesteld in de Woestduinlaan. Rugtassen vol lekkers, uitgelaten scholieren en een lange rij lege touringcars. Het is duidelijk geen normale schooldag in Doorn. Na het opnoemen van de namenlijst kan de eerste van 23 bussen om 8.05 uur vetrekken. Twee-aan-twee rijden de voertuigen om de paar minuten de straat uit. Op naar Kaatsheuvel.

Leerlingen Revius Lyceum genieten van schooldag in de Efteling DOORN - Het Revius Lyceum vierde vorige week zijn zestigste verjaardag. Na de opening van de feestweek op dinsdag, was er op woensdag en donderdag een aangepast lesprogramma. De middagen stonden in het teken van het jubileum, met workshops, sport- en spelactiviteiten. Vrijdag trok de hele school met 23 bussen naar Kaatsheuvel voor een bezoek aan het plaatselijke pretpark. Verslaggever Paul Nolens volgde de 1500 Revianen naar de Efteling.

De eerste Revianen komen om 9.15 uur aan bij de Efteling. De leerlingen schuifelen naar binnen over de ‘verkeersslagader’ van het pretpark, de Pardoes Promenade. Verwachtingsvol staan de scholieren bij de diverse hekken, die de weg naar de attracties tot 10.00 uur versperren. Bij een toegangshek staat een groepje Doornse scholieren. Het blijken derdejaars Revianen te zijn. ,,We willen eerst naar de Bobslee”, zegt Niels, die zich omringd weet door vijf meiden. Eén van de vijf oppert om na het ritje in de Bobslee in de Droomvlucht te gaan. ,,Neeeee”, is het antwoord van haar vriendinnen in koor. Tot opluchting van Niels.

Een stukje verderop staan Wart, Victor en Ruben. Zij zeggen, zonder enige twijfel, eerst naar de nieuwste aanwinst van de Efteling te lopen: Joris en de Draak. ,,Dat is de nieuwe houten achtbaan. Wij willen eigenlijk alleen in de achtbanen. We gaan ook zeker in de Python”, zeggen de drie brugklassers. Het oude Sprookjesbos hoeft deze dag niet op een bezoekje van het drietal te rekenen. ,,Dat is zelfs voor de meiden nog te kinderachtig”, merkt Wart op.

Een populaire attractie onder de Revianen blijkt de Piraña, de ronde ‘bootjes’ met grote rubberen rand, die door het wilde water hun eigen weg vinden. Ook de kersverse middelbare scholieren Sonja, Rebecca en Jennifer overwegen de nagebootste rivier te trotseren. Eén nadeel: Sonja is tijdelijk veroordeelt tot een rolstoel. ,,Ik ben met korfbal door mijn enkel gegaan. Dat is pech.” Toch laat ze zich het plezier niet ontnemen door haar blessure. Voortgeduwd door haar vriendinnen gaat het allemaal best lukken. ,,Ik kan wel overal in hoor”, verzekert Sonja. De eerstejaars Revianen prijzen zich gelukkig dat ze in de derde schoolweek al een leuk uitje meemaken. ,,Dat is mazzel. We zijn al met alle brugklassers naar De Zwoer geweest om te zwemmen, en nu deze dag. Erg leuk.”

Een paar honderd meter verderop spoeden vier derdeklassers zich naar de Bobslee. Pech, de attractie gaat ‘s middags pas open vanwege een storing. Arno, Ruben, Laurens en David besluiten dan ook maar in de Piraña te gaan. De vier hebben ook geen enkele moeite met de afgelopen schoolweek. ,,Lekker rustig weekje zo”, zeggen ze. ,,Wel jammer dat we in de feestweek les hebben gehad en zelfs schriftelijke overhoringen moesten doen”, merkt Arno op.

Waar anders dan in het meest spectaculaire deel van de Efteling zijn de meeste Revianen te vinden. Het land der achtbanen: Ruigrijk. Onder de ‘kurkentrekker’ van de Python, staan Ted en Pepé uit te hijgen na een ritje in de achtbaan. ,,Wij blijven hier”, zeggen ze vastberaden. ,,We gaan zo racen in Joris en de Draak. Maar eerst wachten we op een paar gasten uit onze klas”, vertelt Ted. Een dagje Efteling is voor het duo absoluut geen straf. ,,Het is beter dan school. Het was echt relaxed de afgelopen dagen.”

Een fikse regenbui geeft het park tegen de middag een wat treurige aanblik. Sommige leerlingen waren wel zo handig om het weerbericht, voorafgaand aan het dagje pretpark, te bekijken en hebben een paraplu meegenomen. Anderen accepteren een nat pak. Tijdens de regenbui zitten Amerongers Victor en Feyo te schuilen. Vlak naast de oude stoomcarrousel hebben de tweede- en derdejaars Revianen een droog heenkomen gevonden. Ze vermaken zich prima in de Efteling. ,,We zijn een paar keer in de Vogelrok geweest, de achtbaan in het donker. Iedereen ging naar de Python dus wij zijn de andere kant op gelopen. We willen nog wel in Joris en de Draak maar dan moet het eerst droog worden.”

In het druilerige Marerijk - het land waar de Laven wonen en het Sprookjesbos te vinden is - is geen enkele scholier van het Revius Lyceum te vinden. Het blijkt het territorium van basisscholieren en de allerkleinsten.

De lucht klaart in de middag gelukkig weer op. De paraplu’s worden ingeklapt en de schuilplaatsen worden voorzichtig verlaten. De meeste Revianen zijn blijven kleven in Ruigrijk. De plek waar kroketten en frikadellen verkrijgbaar zijn, is inmiddels ook massaal gevonden. Een snelle hap tussendoor levert weer voldoende energie op voor een paar ritjes in de achtbanen. Ook Henny Verbaas, docent Frans, heeft zijn weg naar de omgeving van de Python gevonden. ,,Ik ben vijftien jaar geleden een keer in de Python geweest. Dat doe ik nooit meer. Ik denk dat ik te weinig herseninhoud heb, het begint allemaal te klutsen in mijn hoofd als ik in een achtbaan zit. Ik ben vanmorgen in de Vogelrok geweest, maar dat ging me ook te snel. Nu leg ik me maar toe op het fotograferen van leerlingen. Voor mij geen attracties meer vandaag.”

De dag in het bekendste pretpark van Nederland vliegt voorbij. De leerlingen maken zich tijdens de busreis terug naar Doorn op voor een volgend hoogtepunt: feesten in discotheek Brothers in Bunnik. Na dit knallende feest op vrijdagavond staat er maandag weer een gewone schooldag op de rol. Dat wordt een weekje afkicken voor de leerlingen en docenten.

advertentie
advertentie