Afbeelding
Archief

Grote verschillen in energiekosten tussen Utrechtse gemeenten

Wonen

HEUVELRUG Gemiddeld zijn huishoudens in de provincie Utrecht jaarlijks 4047 euro kwijt aan gas en elektriciteit. Daarmee zitten zij precies 100 euro onder het landelijk gemiddelde. Maar tussen de 26 Utrechtse gemeenten kunnen de verschillen oplopen tot ruim 1500 euro per jaar. Zo betalen inwoners van Utrechtse Heuvelrug gemiddeld het meest van de hele provincie aan energiekosten, ruim vijfduizend euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan op basis van cijfers van het CBS.

Het CBS houdt per gemeente en provincie bij hoeveel gas en stroom inwoners gemiddeld verbruiken. De meest recente cijfers dateren van 2020. Zonneplan legde daar de gemiddelde gas- en stroomkosten (CBS, maart 2022) naast en hield bovendien rekening met het percentage huishoudens dat gebruikmaakt van stadsverwarming. Het energiebedrijf concludeert dat Nederlanders in de Randstad in de regel aanzienlijk minder kwijt zijn dan daarbuiten.

Wat opvalt is dat de energiekosten in de gemeenten rondom de grotere steden in Utrecht het laagst uitvallen. Na de gemeente Utrecht (3483 euro) volgen namelijk Nieuwegein (3765 euro), Amersfoort (3798 euro) en Veenendaal (3889 euro). Zonneplan signaleert dezelfde trend ook op landelijk niveau. Het energiebedrijf constateert dat deze stedelijke gebieden doorgaans relatief veel meergezinswoningen (appartementen) kennen. Deze zijn vaak wat kleiner en hebben dus minder gas nodig om te verwarmen. Bovendien isoleren naast-, boven- en ondergelegen appartementen elkaar.

De gemeenten waarin huishoudens juist de hoogst energierekening hebben, hebben als gemene deler dat woningen er juist relatief groot zijn. Er is dus veel energie nodig om deze huizen te verwarmen. Acht van de tien Utrechtse gemeenten met de hoogste energiekosten behoren ook tot de top-10 als het gaat om de gemiddelde oppervlakte van woningen. Het duurst uit zijn inwoners van de Utrechtse Heuvelrug. De jaarlijkse energiekosten liggen hier gemiddeld op 5001 euro.

Wat eveneens in het oog springt is dat vijf van de zes Utrechtse gemeenten met de laagste energiekosten zijn aangesloten op stadsverwarming. Dat houdt in dat een deel van de huishoudens in die gemeenten geen cv-ketel hebben, maar gebruikmaken van restwarmte uit onder meer industrieën. Volgens de meest recente cijfers van het CBS geldt dit voor 31 procent van de woningen in de gemeente Utrecht en liefst 54 procent van de Nieuwegeinse huishoudens. In Amersfoort, Veenendaal en Houten maakt een kleiner percentage hiervan gebruik. De prijzen voor stadsverwarming zijn gekoppeld aan de ontwikkeling van de gasprijs, maar zijn de afgelopen maanden desondanks aanzienlijk minder hard gestegen.

advertentie
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 5 uur geleden
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 8 uur geleden
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Maarn op weg naar duurzame wijken 14 uur geleden
Afbeelding
Open tuin bij Hindersteyn 29 jun, 16:49
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 29 jun, 13:47
PREMIUM
Afbeelding
Onrust rond varkensbesluit; politieke zorgen over uitbreiding veehouderij 29 jun, 12:33