Afbeelding
Techniek Nederland

Veel waterschade verwacht bij dooi: ‘Controleer leidingen alvast’

Wonen

HEUVELRUG ,,De invallende dooi gaat tot veel waterschade leiden’’, verwacht de Installateurskoepel Techniek Nederland. Wanneer het water in kapotgevroren leidingen weer gaat stromen, loopt het door scheuren in de leiding weg. Wie de leidingen controleert en scheurtjes aantreft, doet er goed aan nu al een deskundige loodgieter in te schakelen.

Afgelopen weken kwamen er al veel meldingen binnen over bevroren leidingen en watermeters bij loodgieters die verbonden zijn aan Techniek Nederland. Ze zijn nu al druk bezig met het verhelpen van problemen, om erger te voorkomen. Toch moet de grote drukte nog komen, verwachten installateurs. In veel woningen en andere gebouwen komt de vorstschade pas aan het licht wanneer de dooi invalt.

DAKLEKKAGE Bij huizen waar noodreparaties aan daken zijn uitgevoerd, kunnen lekkages ontstaan. Een hemelwaterafvoer die bevroren is geweest, begeeft het wanneer de temperatuur boven nul komt. Ook kunnen dakpannen dan los gaan zitten en lekkages veroorzaken.

Bewoners kunnen veel doen om problemen door kapotgevroren leidingen te voorkomen, zo stelt Techniek Nederland. Techniek Nederland raadt aan om leidingen nu al te controleren. Vertoont een leiding scheurvorming, dan wordt aangeraden om meteen de watertoevoer af te sluiten en een loodgieter in te schakelen. Controle is vooral belangrijk bij kranen die minder vaak worden gebruikt, zoals de buitenkraan en kranen in bijkeukens, garages en schuurtjes. Leidingen in kamers op de koude oostkant van een woning zijn extra kwetsbaar. Ook in leegstaande woningen en vakantiehuizen is de kans op bevroren leidingen groot.

TIPS Techniek Nederland geeft vijf tips voor het voorkomen van waterschade: 1. controleer de bevroren leiding op eventuele gaten en scheuren. 2. Ontdooi bevroren leidingen met een föhn. Controleer of er water uit de kraan komt en of er nergens water weglekt. 3. Voorkom problemen in de toekomst door leidingen op vorstgevoelige plaatsen te isoleren. 4. Controleer de watermeter op een moment dat er geen water wordt getapt. Loopt de watermeter dan toch, dan is er lekkage. 5. Schakel bij twijfel een erkend loodgieter in.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onderzoekers vragen politieke uitspraak over supermarktplein 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 18 aug, 07:14
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36