Landgoed Kraaybeekerhof
Landgoed Kraaybeekerhof @Kraaybeekerhof

Bouwlijst bindt strijd aan tegen de woningnood

9 oktober 2020 om 12:51 Wonen

HEUVELRUG Het biodynamische landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen is behoed voor woningbouw. Een grote meerderheid van de Heuvelrugpolitiek heeft het terrein afgevoerd van de lijst met kansrijke woningbouwlocaties. Wethouder Rob Jorg (VVD) is toch tevreden, want de gemeenteraad heeft donderdagavond wél ingestemd met 29 andere, mogelijke bouwterreinen.

Michiel Schaaij

WONINGTEKORT Het raadsbesluit is een ruggensteun in de strijd tegen het grote woningtekort in de Heuvelrugdorpen. Volgens de wethouder maakt het de weg vrij voor de bouw van zo’n 550 extra woningen in de komende vijf jaar. Helemaal ongeschonden kwam de bouwlijst van Jorg niet door de digitale raadsvergadering. Zo verlaagden de partijen de toekomstige woningaantallen op landgoed Plattenberg en het voormalige Meubin-terrein in Maarn.

ONGESCHIKT Daarnaast werd de locatie Kraaybeekerhof afgeschoten. De partijen vinden eensgezind dat de tuin, de landgoedwinkel en het opleidingsaanbod uniek zijn. Daarom is het waardevolle landgoed volgens de meerderheid van de raad ongeschikt als potentiële woningbouwlocatie. Datzelfde geldt voor het aangrenzende landgoed Beukenstein. Alleen de VVD wilde woningbouw op Kraaybeekerhof niet op voorhand uitsluiten.

Kraaybeeker-hof ontspringt de dans

TINY HOUSES Het liberale raadslid Tim Rooijakkers had zijn standpunt voorafgaand aan de raadsvergadering al op Twitter uitgelegd. Hij noemde het antroposofische landgoed ,,een mooie plek en een parel”, maar tiny houses of een beperkt aantal appartementen in een hoek van het terrein zouden volgens hem prima kunnen. Over het woonoord Kraaybeek en twee nabijgelegen terreinen bestaat minder politieke verdeeldheid. Die vindt de raad wél geschikt voor woningbouw.

ZORGVULDIG Volgens een breed gesteund amendement moet er bij de ontwikkeling van die percelen echter wel zorgvuldig rekening worden gehouden met de ecologische en cultuurhistorische kenmerken, en met de antroposofische achtergrond van het woonoord Kraaybeek. Ook de complexen aan de Valentijn in Driebergen en de Kwartellaan/Burgemeester van den Boschlaan in Leersum wisten de dans donderdagavond niet te ontspringen.

GERUSTSTELLEN Hoewel verhuurder Heuvelrug Wonen heeft aangegeven, sloop en nieuwbouw op deze locaties niet kansrijk te vinden, weigert een raadsmeerderheid om de twee terreinen van de bouwlijst af te voeren. Alleen ChristenUnie, BVHlokaal en D66 wilden de huidige bewoners geruststellen. De kans dat de twee woningcomplexen in Driebergen en Leersum op korte termijn ten prooi vallen aan de sloophamer, lijkt echter klein.

DRUKKERIJ Wettelijk gezien moet 70 procent van de bewoners namelijk akkoord gaan met sloop en nieuwbouw. Die kans lijkt op voorhand niet heel erg groot. Meer mogelijkheden biedt het drukkerijterrein aan de Tuindorpweg in Maarn. Een ruime meerderheid van de raad vindt zelfs, dat daar meer nieuwe woningen gebouwd kunnen worden, dan de wethouder heeft ingeboekt. 

HOOGBOUW Volgens SGP en D66 is ,,een zekere mate van hoogbouw” op die plek aan de Tuindorpweg goed in te passen. Bovendien zou het aandeel van woningen in de sociale en middeldure sector groter kunnen worden, naarmate er meer woningen op het drukkerijterrein worden ingepast. Een ruime meerderheid van de raad steunde die visie. 

advertentie
advertentie