Afbeelding
Pixabay

Vooruitzicht voor woningzoekenden blijft somber

15 september 2020 om 13:24 Wonen

HEUVELRUG Ondanks een flink aantal potentiële bouwlocaties wordt het de eerstkomende jaren lastig om genoeg nieuwe, sociale huizen in de Heuvelrugdorpen te realiseren. Dat bleek maandag in de raadscommissie. VVD-er Ron van der Laan en D66-er Erik van Buiten voelden wethouder Rob Jorg (VVD) en vastgoedmanager Peter Felix (Heuvelrug Wonen) aan de tand over de mogelijkheden.

Michiel Schaaij

Met hun vragen wilden de twee liberale partijen helder krijgen, of de optelsom van de verschillende bouwplannen in de gemeente nog wel in lijn ligt met de ambities van de Heuvelrugpolitiek. VVD en D66 zijn bezorgd dat de woningcorporaties en projectontwikkelaars niet in staat zijn om aan de grote vraag van woningzoekenden te voldoen. 

SCHREEUWEND TEKORT Vooral voor jongeren, alleenstaande ouders en senioren is er een schreeuwend tekort aan geschikte en financieel bereikbare woningen. Tegelijkertijd is het aantal plannen dat momenteel in procedure is, ruimschoots op de vingers van één hand te tellen. Duidelijk werd maandagavond dat er nogal wat hindernissen zijn te overwinnen. 

OBSTAKEL Zo vormen de hoge grondprijzen vaak een fors obstakel voor de woningcorporaties. ,,In onze ogen zijn er te weinig locaties, waar we de grond voor een passende prijs kunnen verwerven”, bevestigde Felix van Heuvelrug Wonen. Ook hebben de corporaties een fikse opgave op het gebied van energiebesparing. Tom Zoutewelle (ChristenUnie) wilde weten, in hoeverre duurzaamheidsplannen nog wel financiële ruimte laten voor nieuwbouw.

VERDUURZAMING Volgens wethouder Jorg is corporatie Rhenam Wonen al aan het bekijken, of de duurzaamheidsambities moeten worden bijgesteld om extra huizen te kunnen bouwen. Ook Heuvelrug Wonen stelt op dat gebied prioriteiten. ,,We kiezen eerder voor mensen die nog geen huis hebben, dan voor verduurzaming”, aldus Felix.

PARKEERNORM Overigens had de corporatiemanager een advies voor de raadsleden in petto. Om woningbouwprojecten gemakkelijker van de grond te krijgen, zou het helpen als de politiek minder strenge parkeereisen hanteert. Volgens Felix zijn de huidige normen te hoog, wat zou blijken uit het aantal lege parkeerplekken in de Driebergse nieuwbouwwijk Groene Tuinen. ,,Als je bij sociale woningbouw een wat lagere parkeernorm oplegt, wordt het plotseling een stuk aantrekkelijker.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie